TBMM Başkanı Şentop'tan üç ismin milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin açıklama

Milletvekillikleri düşen ve haklarındaki kesinleşmiş hapis cezaları bulunan CHP ve HDP’li isimler tutuklandı. Tartışmalara ilişkin de peş peşe açıklamalar geldi. Meclis Başkanı Mustafa Şentop tezkerelerin zamanlamasına ilişkin eleştirilere yanıt verdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da gelen tepkilere sert çıkış yaptı. HDP ise kararı Ankara’da zayıf bir kalabalık ile protesto etti.

TBMM Başkanı Şentop'tan üç ismin milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin açıklama

CHP’li ve HDP’li üç ismin vekilliğinin düşürülmesinin ardından tartışmalar sürüyor.

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, PKK’nın siyasi uzantısı HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları'nın milletvekilliği 4 Haziran’da düşürüldü. 3 ismin vekilliğinin düşürülmesinin gerekçesi de haklarında kesinleşmiş hapis cezalarının bulunması.

Karar sonrası cumhuriyet başsavcılıkları peş peşe yakalama kararları çıkardı. Üç isim kalan infazını tamamlamak için tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Alınan karar siyasette de yeni bir tartışmayı başlattı. CHP ve HDP’li yöneticiler Genel Kurul’da oylanan kararın zamanlamasını eleştirdi. Eleştirilere yanıt da Meclis Başkanı Mustafa Şentop’tan geldi.

Tezkerelerin okunmasının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından istendiği yönündeki iddiaya da yanıt verdi Şentop.

Bir açıklama da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan geldi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Oktay gelen eleştirilere sert tepki verdi. Oktay, “Siyasi çıkar uğruna terörden ve destekçilerinden medet umanları, ne milletimiz ne de tarih affetmeyecektir” dedi. Fuat Oktay, açıklamasında terörle mücadelenin kararlılıkla süreceğine de vurgu yaptı.

PKK’nın siyasi uzantısı HDP ise 5 Haziran’da zayıf katılımlı bir protesto düzenledi. Meclis’ten Güvenpark’a yürüyüş yapmak isteyen gruba güvenlik güçleri izin vermedi. Müsaade alamayan HDP’liler Meclis’te açıklama yaptı.

tbmm