Erdoğan ile Putin telefonda görüştü

İdlib'te Türk askerlerinin şehit edilmesinin ardından, Türkiye ve Rusya diplomatik temasları hızlandırdı. Dişleri Bakanları arasında yapılan görüşmenin ardından gözler Türk ve Rus liderlere çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında beklenen görüşme ise telefonda yapıldı. Ortak vurgu, "İdlib'te ortak çabanın yoğunlaştırılması" oldu.

Erdoğan ile Putin telefonda görüştü

İdlib'de tırmanan gerginlik gündemdeki yerini koruyor. Gözler Türkiye ve Rusya'nın atacağı ortak adımlara çevrildi. İki ülkeden açıklamalar ve üst düzey diplomatik temaslar peş peşe geldi.

Dışişleri Bakanı Mevüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov görüşmelerinde "ortak çaba" vurgusu yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Türkiye'nin İdlib'de atacağı adımlarla ilgili Soçi hatırlatması yaptı.

"Genelkurmay Başkanlığımızın açıkladığı verilere göre Türk birlikleri, uyarıda bulunmadan İdlib gerilimi azaltma bölgesindeki bazı noktalara doğru ilerledi. Bu nedenle Suriye ordusuna bu konuda bilgi veremedik. Atımlar yapıldı ve Türk tarafı cevabi önlemler alınacağı tehdidinde bulunuyor. Bu son derece üzücü. 2018 ve 2019 yıllarında yapılan Soçi mutabakatlarına uyulması için çağrıda bulunuyoruz."

Türkiye'nin İdlib'e asker gönderdiği bilgilerinin geldiğini söyleyen Lavrov, "Rus askerleri durumu izliyor" dedi.

Beklenen görüşme ise Türk ve Rus liderler arasında yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, telefonda görüştü.

Görüşme öncesi Cumhurbaşkanı Rusya'ya olumlu mesajlar vermişti. Görüşmede de ana vurgu ortak çabaların yoğunlaştırılması oldu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Erdoğan'ın Putin'e, TSK unsurlarına düzenlenen saldırının Suriye’de barış için yürütülen ortak çabalara darbe vurduğunu söylediği belirtildi.

Kremlin'den yapılan açıklamada ise, "Türkiye ve Rusya'nın İdlib anlaşmasına sıkı sıkıya bağlı kalmasının gerekliliği vurgunladı" denildi.

ulusal.com.tr

rusya suriye idlib tayyip erdoğan vladimir putin