Emniyetin 'hassas burunları'

Yaşanan terör olaylarının ardından görev yükleri artan polislere hassas bölgelerde en büyük yardımı eğitimli köpekler veriyor.

Emniyetin 'hassas burunları'

Yaşanan terör olaylarının ardından görev yükleri daha da artan polislere özellikle hassas bölgelerde en büyük yardımı eğitimli köpekler veriyor. Yaptıklarını oyun olarak algılayan köpekler, hassas burunlarıyla patlayıcı ve uyuşturucu maddeleri tespit edip, kayıp şahısların aranmasında ve asayişi sağlamada polise destek oluyor.

Emniyetin hassas burunları olan köpekler, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Gölbaşı'ndaki Köpek Eğitim Merkezi'nde (KEM) eğitiliyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Kontrol Programı ve Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı katkılarıyla 1997'de kurulan Köpek Eğitim Merkezi Şube Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteriyor.

Her köpek göreve başlayamıyor

Eğitimde daha çok Alman çoban köpeği, Belçika çoban köpeği, Hollanda çoban köpeği, golden retriver, labrador retriver, cocker spaniel cinsleri tercih ediliyor.

Eğitime girecek köpeklerin, sağlıklı, sosyal, özgüvenli, avlanma güdüsü yüksek, her türlü açık ve kapalı alanda çalışılabilecek türde olması gerekiyor.

45 günlük olduktan sonra eğitim başlıyor

Birim içinde doğan cins köpeklerin temel eğitimleri 45 günlük olduktan, yani anne sütünden kesildikten sonra başlıyor. İlk 3 aya kadar sosyalleşme, 6'ncı aya kadar engelleri aşma, 12'nci aya kadar arama bulma ve tepki eğitimleri veriliyor.

Eğitimi tamamlanmış ve görev bekleyen her köpek, ne olursa olsun her gün en az 45 dakika eğitmeniyle bir araya geliyor ve eğitim yaptırılarak bilgileri tazeleniyor.

Branş eğitimleri

Temel eğitimini tamamlayan ve bir yaşına gelen köpekler, 10 branşta eğitime alınıyor.

Uyuşturucu madde arama köpeği ve idarecisi temel eğitim programı 12 hafta, patlayıcı madde arama köpeği ve idarecisi temel eğitim, silah-mühimmat arama köpeği ve idarecisi temel eğitim, özel operasyon köpeği ve idarecisi temel eğitim programları 14 hafta, canlı insan arama köpeği ve idarecisi temel eğitim, kadavra arama köpeği ve idarecisi temel eğitim programları 6 ay, banknot arama köpeği ve idarecisi temel eğitim, çay ve tütün arama köpeği ve idarecisi temel eğitim programları 8 hafta, asayiş devriye köpeği ve idarecisi temel eğitim programı 10 hafta, şehir içi iz takibi ve idarecisi temel eğitim programı 6 ay sürüyor.

Branş eğitimini tamamlayan köpek ve eğitmenleri, eğitim sonunda sınava tabi tutuluyor. Sınavdan başarılı olamayan köpek, yeniden eğitime alınıyor. Eğer kusur eğitmende ise eğitmen değiştiriliyor.

(AA)

köpek polis terör eğitim emniyet