Atina'dan Türkiye'ye ağır suçlama: İnsan kaçakçıları Türkiye'den destek alıyor

Yunanistan Devlet Başkanı Prokopis Pavlopoulos, Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine verdiği röportajda Türkiye’ye yönelik ağır ithamlarda bulundu. Türkiye’de yerel makamların insan kaçakçıları ile işbirliği içinde bulunduğunu öne süre Pavlopoulos, Yunanistan’ın Türkiye’ye bu durum sürdükçe AB çerçevesinde maddi yardım yapmayacağını söyledi

Atina'dan Türkiye'ye ağır suçlama: İnsan kaçakçıları Türkiye'den destek alıyor

Pazartesi günü yayımlanan röportajda Pavlopoulos mülteci krizi, AB-Türkiye ilişkiler ve Yunanistan’ın tutumu hakkında açıklamalarda bulundu. İşte gazetenin soruları ve Pavlopoulos’un yanıtları:

Yıllar boyunca süren krizden sonra Yunanistan bugün tekrar inşa dönemine girdi. Her gün gelen binlerce mülteci ile nasıl başa çıkmayı düşünüyorsunuz?

Büyük sorunlara rağmen önümüzdeki zorlukları aşacağımızı düşünüyoruz. Adalarda yaşayan Yunanlılar, mülteciler için gösterdikleri çabalar nedeniyle uluslararası düzlemde büyük takdir kazandılar. Mülteciler için hazırladığımız alt yapı da, yani kayıt merkezleri ve barınaklar da tamamlandı. Tabii ki Avrupa’nın dayanışmasına ihtiyacımız var. Ama Avrupa, Türkiye’yi, görevini yetirmeye ikna etmeli. Buna da ihtiyacımız var. AB Komisyon Başkan Vekili Frans Timmermann’ın sözlerine göre Türkiye henüz görevlerini yerine getirmiyor.

Türkiye ne yapmalı?

Türkiye mülteci dalgasını elinden geldiği kadar sınırlamalıydı. Bu sözü verdi. Ayrıca insan kaçakçılarının faaliyetlerini durdurmalıydı.

Sizce Türkiye bu görevini neden yerine getirmiyor?

Türk makamlarının insan kaçakçılarına destek olduğu yönünde çok kuvvetli bir kuşku taşıyorum. Özellikle liman yetkilileri hiçbir şeyden haberleri yokmuş gibi davranıyor. İnsan kaçakçılarına yardım bile edildiği vakaların bulunduğu iddia ediliyor. Bu yönde elimizde kanıtlar mevcut. Bir tür köle ticareti ile karşı karşıyayız. Evet, bu kavramı bilerek kullanıyorum. Köle ticareti. En büyük sorun bu.

Rüşvet alan devlet yetkilileri? Bu çok ağır bir suçlama...

Burada Türk hükümetini kastetmiyorum. Ama adalardaki yetkililerimizden aldığımız bilgiler, özellikle liman yetkililerinin insan kaçakçıları ile işbirliği yaptığına işaret ediyor.

Bu konu siyasi düzlemde ele alındı mı?

Bu sorun Avrupa düzleminde ele alındı. Bizim tarafımızdan Başbakan Çipras Türk Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile konuyu görüştü.

AB Türkiye’ye, mülteci sorununda katkısı ve sınırlarını daha iyi kontrol etmesi karşılığında 3 milyar Avro yardım ve üyelik müzakerelerinde ilerleme vaat etti. Siz bu anlaşma hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bence bu, yerinde bir anlaşma. Bu fikrin oluşmasında bizim de katkımız oldu. Şimdi sorun, Türkiye’nin anlaşmaya saygı duyması ve uygulamaya geçmesi.

Yunanistan, 3 milyar avroluk yardımdan kendi payına düşeni ödeyecek mi?

Türkiye sorumluluklarını yerine getirirse, Yunanistan da sorumluluklarını yerine getirecektir. Şimdiye değin Türkiye beklenen ürünü vermedi.

Yani Yunanistan şu anda maddi yardımda bulunmayacak?

Bu anlaşma Avrupa düzeyinde yapıldı. Avrupa’da verilen kararları Yunanistan uygulayacaktır. Bunun ötesinde Türkiye’nin görevini yapıp yapmadığını, Avrupa kurumları değerlendiriyor. Ve onların verdiği yanıt: Hayır.

ulusalkanal.com.tr

türkiye Atina