10 maddede İngiltere'nin AB'den ayrılması ve sürecin Türkiye'ye etkileri

10 maddede İngiltere'nin AB'den ayrılması ve sürecin Türkiye'ye etkileri

1957 yılında kurulan Avrupa Ekonomik topluluğu (AET), 1967’de Avrupa Topluluğu’na dönüşmüş ve 1 Kasım 1993’te yürürlüğe giren Avrupa Birliği Antlaşması’yla (Maastricht Antlaşması) günümüze Avrupa Birliği (AB) ismiyle gelinmiştir.

İngiltere’de gerçekleşen ‘‘AB’de kalıp kalmama’’ referandumu,Brexit (Britanya’nın AB’den çıkışı) yanlılarının zaferiyle sonuçlandı.

İngiltere Başbakanı David Cameron istifasını açıkladı.

Avrupa’yı ve Atlantik cephesini derinden sarsan bu olayı ve ülkemize yansıyacak olası sonuçlarını 10 maddede özetleyelim.

1) AB, ABD'nin denetiminde ekonomik ve politik olarak Batı Asya ülkelerine karşı emperyalist amaç güden bir birlik.

2) ABD'nin bölgedeki uydusu AB, en önemli üye ülkelerden olan İngiltere'nin birlikten ayrılmasıyla çöküş sinyalleri veriyor.

3) Kapitalizmin tarihteki 3. büyük krizi olan 2008’den sonra AB, özellikle Akdeniz ülkelerinin ekonomilerinin daralmasıyla birlikte sıkıntılar yaşıyordu.

4) Küreselleşme adı verilen bu süreçte İngilizlerin AB'den ayrılışı, ABD'nin planlarının Ortadoğu’dan sonra Avrupa'da da bozguna uğradığını gösteriyor.

5) İngiltere'nin AB'den ayrılışı siyasi bağımsızlığını gözeten ve ekonomisini uluslararası şirketlere karşı korumayı amaçlayan diğer Avrupa ülkelerinin de gündemine gelmeye başlamıştır ve devam edecektir. Hatırlanacağı gibison dönemde

İzlanda ve İsviçre AB’ye katılmaktan vazgeçmişti.

6) AB'nin kendi içinde kötüye gidişi önleyememesi, Türkiye'deki AB karşıtlarının –en başta Aydınlıkçıların- politik ağırlığının artacağını gösteriyor.

7) Bu olay neticesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, baltayı bir kez daha taşa vurmuştur. Referandumda hayır çıkacağını söylemesi öngörülerinin zayıflığını gözler önüne sermiştir. ‘‘Beni istemeyeni ben de istemem’’ edasıyla AB yetkililerine seslenmesi, Türkiye’nin AB politikasının doğru bir hatta ilerlemediğini gösteriyor.

8) Türkiye'deki AB yanlısı 'Atatürkçüler' muasır medeniyetler seviyesinin Batı ile eş değer olmadığını bu vesileyle anlarlar mı? Göreceğiz.

9) Küreselleşmecilerin ''tarihin sonu'' tezi tarihin çöplüğüne doğru yol almaktadır. Emperyalist blok çözülmektedir. Ezilen uluslar yönünü Batı’dan Asya’ya doğru döndürmektedir.

10) O halde ''Ne ABD Ne AB, Tam Bağımsız Türkiye'' şiarı bağımsız ve çağdaş cumhuriyetin temelini teşkil edecektir.

Emre Albayrak

[email protected]

ulusalkanal.com.tr

ingiltere türkiye avrupa birliği brexit