ABD ve Nato rahatsız

Türkiye’nin füze savunma sistemi ihalesini Çin'li bir firmanın kazanması Amerika ve NATO'yu rahatsız etti. NATO yetkilileri, kurulacak sistemin teknik açıdan NATO sistemine uyumlu olmayacağını iddia etti. Amerika Büyükelçisi Riçardone de, "Umarım Türkiye NATO'ya uyumlu bir füze sistemi seçer" dedi.

ABD ve Nato rahatsız

Türkiye ve Çin arasında imzalanan füze savunma sistemi anlaşması, Amerika'dan sonra NATO'yu da rahatsız etti.

NATO yetkilileri, kurulacak sistemin teknik açıdan NATO sistemine uyumlu hale getirilmesinin mümkün olmadığını iddia etti.

Amerika Büyükelçisi Ricciardone (Riçardone) de konu ile ilgili bir açıklama yaptı. Ricciardone, "Umarım Türkiye, NATO'ya uyumlu bir füze sistemi seçer" dedi.

NATO'ya uyumlu bir sistemin dünyadaki en iyi savunma sistemi olduğunu savunan Riçardone, Türkiye'ye gösterdiğimiz tepki, müttefik olmamızdan kaynaklanıyor diye konuştu.

Tepkiler üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den "Anlaşma kesin değil" açıklaması geldi.

Amerika Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki de Abdullah Gül'ün açıklamasına paralel ifadeler kullandı. Psaki, Türkiye'nin henüz karar vermediğini, varsayımlar üzerine konuşmanın yanlış olduğunu ifade etti.

Çin'in Ankara Büyükelçisi Gong Xiaosheng (Gun Şioşın) ise NATO'nun iddiasının aksine, sistemde teknik bir sorun olmayacağını vurguladı.

ulusalkanal.com.tr

türkiye çin nato füze savunma sistemi