Savcı Öz'ün gizlenen 4 yılı

HSYK'nın mercek altına aldığı Başsavcı Vekili Zekeriya Öz'ün sicilini ilk kez, Aydınlık Dergisi ve Ulusal Kanal gündeme getirmişti. İlk görev yeri olan Aydın'ın Çine ilçesinde esnafı haraca bağlayan Savcı Öz, adliye gelirlerini iç etme teklifinden, yasadışı araba alım satımına birçok suç işledi. Öz'ün Çine'deki savcılık dönemi bu nedenle hep yokmuş gibi davranıldı. Bu dönemin üzeri örtüldü.

Savcı Öz'ün gizlenen 4 yılı

İstanbul Başsavcı Vekili ve Eski Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz hakkında HSYK ön inceleme başlattı.

AKP, Zekeriya Öz'ün suçlarını yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasıyla hatırladı. Ancak Aydınlık Dergisi ve Ulusal Kanal 2008 yılında Savcı Öz'ün suçlarını açıklamıştı.

Öz'ü anlamak için ilk görev yeri olan Aydın'ın Çine ilçesine bakmak yeterli. Oradaki suçları nedeniyle Öz'ün ilk görev yeri Mutki olarak gösterilmeye çalışıldı.

Öz, 1995 yılında Adaleti Güçlendirme Vakfı'nda biriken paraları paşlaşmak için kıdemli savcı Ayhan Uğurdan'a teklif götürdü. Uğurdan tepki gösterdi. Hakkında soruşturma açıldı

Savcı Öz, Çine'de 1998 yılı vergi rekortmeni olan İşadamı Mehmet Ocak'ı haraca bağladı. Öz, arabasının benzinini bile Ocak'a ait istasyondan bedava olarak alıyordu.

İşadamı Ocak, Savcı Öz'ün haraç istemesine daha fazla dayanamadı. 1998'de Çine Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu girişinde silahı Öz'ün başına dayadı ve onu rehin aldı. Zekeriya Öz'ü, federasyon lokaline sokan Ocak, Savcıyı 2,5 saat boyunca rehin tuttu. Kaymakam, savcı ve polis devreye girdi. Savcı Öz serbest bırakıldı. Olayın üzeri örtüldü

Zekeriya Öz, Çine'deki savcılık görevi sırasında yasadışı olarak İstanbul Nakliyat adlı şirket ile araba alım satım işine girdiği anlatılıyordu. Bir savcı için görevi başında araba alım satımı yapmak ise yasadışı...

Teyzesinin oğlu Seyfullah Vatansever, Savcı Öz'ü "Atatürk ve Cumhuriyet düşmanı" diye anlattı. Vatansever, "Atatürk adını ağzına almaz, ‘beton Kemal’ ifadesini kullanırdı… Savcı olduğunu duyunca çok şaşırdım. Hâlâ da şaşkınım" ifadelerini kullanmıştı. Bu açıklamanın ardından Savcı Öz'ün talimatıyla gözaltına alındı.

Zekeriya Öz, 1997 yılına kadar Bursa Barosu'na kayıtlı avukat olarak görünüyordu. Savcı görevi yaptığı 3 yıl boyunca hem savcı, hem de avukat olmuştu.

ulusalkanal.com.tr