ABD uçağı gerilim yarattı

Doğu Çin denizinde Amerika'yla Çin arasında soğuk savaş dönemlerini anımsatan askeri gerilim sürüyor. Çin'in ilan ettiği "hava savunma bölgesini" Amerikan B 12 bombardıman uçakları ihlal etti. Bunun üzerine Çin Savunma Bakanlığı'ndan "uçakları izliyoruz" açıklaması geldi.

ABD uçağı gerilim yarattı

Amerika ve Çin arasındaki rekabet askeri alanda kendisini açıktan göstermeye başladı. Amerikan B12 bombardıman uçakları Doğu Çin Denizi'ndeki, Çin "hava savunma bölgesini" ihlal etti. Çin Savunma Bakanlığı yabancı uçakların kurallara uyması gerektiğini belirtti. Açıklamada hava savunma sahasını ihlal eden uçaklara karşı ''olağanüstü savunma önlemleri" alınacağı vurgulandı.

Gerilim geçtiğimiz Cumartesi günü Çin'in yani hava savunma sahasını ilan etmesiyle tırmandı. Çin'in savunma sahası olarak belirlediği yeni bölge Japonya'yla anlaşmazlık konusu olan Senkaku adalarını da içine alıyor. Japonya ve Amerika bu duruma itiraz etti.

Çin'in yeni hava savunma sahasına dahil ettiği adaların üzerinde Amerika B 12 bombardırman uçakları keşif uçusu yaptı. Uçuşla ilgili Çinli yetkililere bilgi verilmedi. Pentagon'dan "normal prosedürlerimizi uygulamaya devam ettik. Kimse ile de uçuş planlarımızı ve telsiz frekanslarımızı paylaşmadık" açıklaması yapıldı.

Çin Savunma Bakanlığı ise uçakların hava sahalarındaki hareketlerini gözlemlediklerini fakat herhangi bir uyarıda bulunmadıklarını belirtti.

ulusalkanal.com.tr

abd doğu çin çin savunma bakanlığı