Irak’tan ültimatom: Askerlerinizi çekin!

Türkiye'nin Musul'daki üssündeki asker sayısını artırması kriz yarattı. Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Bağdat büyükelçisini çağırarak "askerlerinizi çekin" uyarısında bulundu. Irak Başbakanı Haydar İbadi de "Türkiye'yi derhal Irak topraklarından çıkmaya çağırıyoruz. Bunu Irak'ın egemenliğine yönelik ciddi bir ihlal olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise suçlamaları reddetti.

Irak’tan ültimatom: Askerlerinizi çekin!

Türkiye'nin Musul'daki görev değişimi operasyonu sırasında askeri birliklerinin sayısını artırması Ankara ve Bağdat arasında krize neden oldu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bu sözlerine rağmen Irak, Bağdat'taki Türk Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Büyükelçiye "Türk askeri topraklarımızdan çıksın" ültimatonu verildi.

Irak Başbakanı Haydar İbadi de, "Türkiye'yi derhal Irak topraklarından çıkmaya çağırıyoruz. Bunu Irak'ın egemenliğine yönelik ciddi bir ihlal olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı. Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum da Türk askerinin bölgeye girmesinin "uluslararası normlar, yasalar ve Irak'ın ulusal egemenliği açısından bir ihlal" olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Türk askerinin Irak hükümetinin daveti üzere bölgede bulunduğunu söyledi. Çavuşoğlu, Türkiye'nin IŞİD'e karşı savaşan unsurları eğittiğini ifade etti.

Türkiye'nin Musul'un yakınlarındaki Başika bölgesine, tankçılar dahil 600 kişilik asker sevkıyatının önümüzdeki hafta devam edeceği ifade edildi. Başika'daki Türk asker sayısının bini geçmesi durumunda 2 binden fazla Türk askeri Kuzey Irak'ta geniş bir alana konuşlanmış olacak.

Asker sevkiyatının eski Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun 4 Kasım’da Irak Bölgesel Yönetimiyle imzaladığı mutabakata göre yapıldığı belirtildi.

ulusalkanal.com.tr