Rusya'dan Suriye açıklaması

Rusya'nın Suriye politikasını eleştiren Amerikan Başkanı Obama'ya yanıt Putin'in danışmanı Dmitriy Peskov'dan geldi. Peskov, Beşar Esad'ın IŞİD ile mücadele edebilecek tek güç olduğunu belirtti. "Esad yönetimi giderse yerine alternatif olarak kimin geleceğini izah edemiyor" diye konuştu.

Rusya'dan Suriye açıklaması

Rusya, Suriye politikası konusunda ABD ve batılı ülkelere "Beşar Esad'a alternatifiniz yok" mesajını verdi.

Sivatopol’da açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in basın danışmanı Dmitriy Peskov, Rusya'nın Suriye politikası hakkında konuştu.

Peskov “Maalesef, şu ana kadar hiç kimse bize, Suriye’de yasal Esad yönetimi giderse, yerine alternatif olarak kimin geleceğini izah edemiyor" dedi. IŞİD ile mücadelede ana aktörün Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad' olduğunu belirten Peskov, "Esad rejimi uluslararası terör örgütü ilan edilen IŞİD ile mücadele edebilecek yegane güç pozisyonunu koruyor” diye konuştu.

Rusya’nın pozisyonunu eleştirenlerin, Suriye yönetiminin alternatifi konusunda politikaları olmadığını belirten Peskov, “Ülkenin güvenliği, yayılan terör örgütü IŞİD’in engellenmesi ve ülkenin birliğinin korunması nasıl olacak? Hiç kimse bunu açıkça ifade etmiyor” dedi.

Amerikan Başkanı Barack Obama’nın ülkesine dönük eleştirilerine de yanıt veren Peskov, Suriye'ye dışarıdan bir çözümün dayatılamayacağının altını çizdi. Peskov Suriye’nin geleceği ile ilgili Suriye halkının karar vermesi gerektiği ifade etti.

Öte yandan Rusya Suriye’ye yönelik insani yardımlarına devam etti. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Bakanlığımıza ait Antonov An-124 Ruslan tipi uçaklarla, Suriye'nin Lazkiye kentine, sivil halkın temel ihtiyaçlarına yönelik yardım malzemesi gönderilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Almanya'dan dan da bu konuda Rusya'a bir destek açıklması geldi. Hükümetin küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi Genel Başkanı Horst Seehofer, Suriye krizinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımı olmadan çözülemeyeceğini söyledi. Almanya Ekonomik Kalkınma Bakanı Gerd Müeller, de Seehofer'in görüşlerine katıldı. "Rusya, ABD, AB ve bölgedeki güçlü devletlerin katılımıyla BM'nin ortak diplomatik inisiyatifine ihtiyaç var. İran örneğini Suriye'de uygulayabiliriz" dedi.