Rusya'yı beklerken İran doğalgazı kıstı

Türkiye Moskova'dan bir doğalgaz kesintisi beklerken kötü haber Tahran'dan geldi. İran "Ağır kış şartları nedeniyle iç tüketimim arttı" diyerek günlük 30 milyon metreküplük gaz akışını yarı yarıya azalttı

Rusya'yı beklerken İran doğalgazı kıstı

Rusya ile yaşanan gerginlikle birlikte gündeme gelen doğalgazın kesilmesi ihtimali gerçek oldu. Ancak kesintiyi Rusya değil İran yaptı.

İran "ağır kış şartları nedeniyle iç tüketimdeki artışını" gerekçe gösterdi ve Türkiye'ye gönderdiği gazı kıstı. Günde 28- 30 milyon metreküp gazın geldiği İran'dan önceki geceden itibaren gaz akışı yüzde 50-60 oranında azaltıldı. Gelen doğalgaz 14-15 milyon metreküp seviyelerine kadar düştü.

BOTAŞ tüketimin arttığı bugünlerde ısınmada sorun yaşanmaması için ilk etapta 15-20 günlük bir arz talep dengelenmesini sağlayacak özel program hazırladı. Doğalgaz santrallarinden bir ya da iki ünitesinde ikincil yakıta yani fuel oil'e geçilmesi istendi.

Türkiye'nin doğalgaz tüketimi 2014'te 49.2 milyar metreküpe kadar ulaştı. Doğalgaz ithalatında İran'ın payı yüzde 18'lerde. Toplam gazın yüzde 19'u konutlarda ısınma, yüzde 48'i ise elektrik üretiminde kullanılıyor.

Öte yandan İsrail'den doğalgaz satışıyla ilgili bir açıklama geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in Türkiye'yle doğalgaz satışı konusunda Ankara ile görüşme halinde olduğunu açıkladı.

Doğalgaz konusunda en büyük kaygı ise Rusya'dan gelen gazda da herhangi bir sıkıntı olması. Çünkü Türkiye, Rusya'dan gelen Mavi Akım'dan 47 milyon metreküp, Batı Hattı'ndan da 42 milyon metreküp gaz alıyor. Yani neredeyse günlük ihtiyacın yarısı Rus gazı ile karşılanıyor.

ulusalkanal.com.tr

türkiye rusya iran