Şirketlere terör suçunda da kayyum ataması yapılacak

Yargıtay ve Danıştay’ı yeniden yapılandıracak tasarıyla kayyum atanmasına neden olan suçlar listesi genişletilecek. Buna göre terör suçu kapsamında da şirketlere kayyum ataması yapılabilecek. Tasarıyla ilgili eleştirilere yanıt veren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, düzenlemenin anayasaya aykırı olmadığını söyledi.

Şirketlere terör suçunda da kayyum ataması yapılacak

Yargıtay ve Danıştay’ı birer içtihat mahkemesine dönüştürüp yeniden yapılandıracak yargı tasarısı ile şirketlere kayyum atanmasına yönelik suçların kapsamını da genişletilecek.

Hukuk davalarının yüzde 89’u, ceza davalarının yüzde 91’i, idari davaların ise yüzde 80’inin Yargıtay ve Danıştay'a gitmeden görüşüp kesin hükme bağlayacak olan istinaf mahkemelerini kapsayan düzenleme kayyum atamalarında yeni düzenlemeleri de içeriyor.

Buna göre; Güveni kötüye kullanma, nitelikli dolandırıcılık, terör gibi anayasal düzene karşı suçlar ile Sermaye Piyasası Kanunu’nun 110. maddesinde tanımlanan suçlarda da kayyum atanması için yeterli olacak. Tasarı kayyumlara doğrudan tazminat davası açılmasının da önünü kesiyor. Tazminat davalası devlete karşı açılacak.

Bu arada Yargıtay ve Danıştay'ın yapısının tamamen değiştirilmesini de öngören tasarıyla ilgili eleştirilere Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan yanıt geldi. Düzenlemenin anayasaya aykırı olduğu iddiasının doğru olmadığını belirten Adalet Bakanı, konu yasa koyucunun takdir alanında" ifadelerini kullandı.

ulusalkanal.com.tr