Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça cevapladı: Normalleşme döneminde üreticinin sorunları neler?

Can Karadut'un sunumuyla Ulusal Kanal ekranlarına gelen Günaydın Türkiye programına Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça konuk oldu.

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça cevapladı: Normalleşme döneminde üreticinin sorunları neler?

Altınordu Ziraat Odası BaşkanıAtakan Akça, gündemde olan fındık hasadı hakkında, "Bizim bölgemizde fındık hasat sezonu 3 ay sonra başlayacak dolayısıyla bu tür sıkıntının olmaması için, en büyük sıkıntı toplama problemi, bu Kovid-19 illeti ülkemize girdiğinden beri büyük sıkıntılar yarattı, biz de de fındık işçileri gelecek mi, problem çözülecek mi gibi tedirginlikler var" diyerek en büyük sorunun işçilerin gelme problemi olduğunu ifade etti.

"Burada il valiliğinin koordinasyonluğunda bir kurul oluşturuldu. Daha sezon gelmeden önlemlerin ve çözümlerin alınması için önceden hazırlanıyoruz" diyen Akça, hasat sezonuna hazırlandıklarını da belirtti.

Akça, fındığın ekonomik krizden etkilenip etkilenmeyeceği sorusuna ise, "Fındık bu sene gerçekten çok büyük bir taleple karşılaştı. Hatta koronavirüs illetinden sonra sıkıntı olur mu diye düşnüürken, bizi yanılttı. Fındık içinde barındırdığı elementler, vitaminlerle bağışıklık sistemini yüksek tutan bir ürün derken Avrupa'dan büyük bir taleple karşılaştık. Geçen seneye oranla yüzde 42 fazla ihracat gerçekleşiyor. Türkiye bu sene fındık ihracatında senelerin rekoru kırılacak gibi görülüyor" dedi.

Geçtiğimiz yıllarda yan geçim kaynağı olan fındığın artık hak ettiği değeri bularak üreticilerin asıl geçim kaynağı olmaya başladığının altını çizen Akça, verimin arttırılması için daha çok çalışmaların da yapıldığını aktardı.

Akça, Karadeniz bölgesine ağır sanayi gelemeyeceğinin farkında olduklarını fakat ham maddesi bu bölgede olan fındık için, bir OSB(organize sanayi bölgesi) kurulması gerekildiğini böylece bölge halkına istihdam sağlanacağını hem de fındığı bir mamül haline getirerek bir katma değer oluşturulacağı mesajını verdi.

ulusal.com.tr

can karadut Atakan Akça