Türkiye'den Afrika'da diplomasi atağı

Türkiye, Doğu Akdeniz'de düşman kuvvet safına geçen Fransa'ya karşı diplomasi taarruzu başlattı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa'nın eski sömürge ülkelerine başlattığı ziyaretlerine devam etti. Çavuşoğlu, Batı Afrika ülkesi Gine-Bissau’da bir dizi temaslarda bulundu. İki ülke arasında Bilişim, Ulaşım ve Eğitim alanında iş birliği anlaşmaları imzalandı.

Türkiye'den Afrika'da diplomasi atağı

Türkiye, Fransa'nın Afrika'daki eski sömürge ülkelerine başlattığı diploması ziyaretlerini sürdürüyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Afrika ziyaretinde bugünkü durağı Gine-Bissau oldu. Ziyaret, iki ülke arasında dışişleri bakanı düzeyindeki ilk resmi temas olma özelliğini de taşıyor.

Çavuşoğlu Gine Bissau’da, Cumhurbaşkanı Embalo, Başbakan Nabiam ve Dışişleri Bakanı Barbosa ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında, iki ülke arasında Bilişim, Ulaşım ve Eğitim alanında iş birliği anlaşmaları imzalandı.

Görüşmeler sonrasında Bakan Çavuşoğlu ve mevkidaşı Suzi Carla Barbosa ortak basın toplantısı düzenledi. Barbosa toplantıda Bakan Çavuoğlu’na “ağabeyim” diye hitap etti. Yapılan anlaşmaların iki ülke arasındaki güçlü iş birliğine işaret ettiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise konuşmasında, Türkiye Maarif Vakfı ile Gine Bissau yetkilileri arasında imzalanan anlaşmaya dikkat çekti. Anlaşmayla, ülkede faal durumdaki FETÖ iltisaklı okulun Türkiye Maarif Vakfı’na devredileceğini hatırlattı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Afrika ziyareti kapsamında bir sonraki durağı Senegal olacak. Fransa, 1840 yılında işgal ettiği Senegal'i uzun yıllar sömürge olarak kullandı. 4 Nisan 1960 yılında bağımsızlığını kazanan Senegal sonraki yıllarda Afrika siyasetinde önemli roller oynadı.

ulusal.com.tr

türkiye Mevlüt Çavuşoğlu fransa doğu akdeniz