Türkiye'den Rusya'ya dava

Türkiye, doğalgaz fiyatlarını Avrupa satış fiyatına çekmesi konusunda Rusya ile mutabakat yapmıştı. Ancak kontrat süresi içinde imzalar atılmadı. Ve Türkiye konuyu dün tahkime taşıdı.

Türkiye'den Rusya'ya dava

Rusya ile doğalgaz indirimi konusunda anlaşma sağlanmaması nedeniyle Türkiye dün uluslararası tahkime başvurdu.

Reuters'a bilgi veren bir enerji yetkilisi, "Rus şirketi Gazprom ile indirim konusunda görüşmelerde beklenen gelişmeler olmadı. Dün itibariyle tahkime gidildi, sanırım kararı tahkim verecek" dedi.

Türkiye ile Rusya arasında doğalgaz fiyatlarında 1 Ocak 2015'ten geçerli olacak fiyat indirimi konusunda mutabakat sağlanmasına rağmen resmi imzalar atılamamıştı. Reuters, bir hafta içinde imza işleminin tamamlanamaması halinde BOTAŞ'ın Gazprom'a karşı uluslararası tahkime gitme hakkı doğacağı ve Türkiye'nin bunu değerlendirebileceğini yazmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Aralık ayında Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyarette Türkiye'ye ek doğalgaz sağlayacaklarını ve 1 Ocak itibariyle fiyatta yüzde 6 indirim yapacaklarını açıklamıştı.

Türkiye, taahhüt edilen indirimin Avrupa fiyatlarına eş değer düzeye getirilmesi konusunda Rusya ile mutabakat sağlamış, ancak imzalar atılmamıştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, "İndirimle ilgili Rusya tarafı ile mutabakat sağlandı. Fakat kontrat imzalanmadı. Şu anda Rusya ile tahkimdeyiz" dedi.

Son bir not daha. Türkiye ile Rusya arasındaki Türk akımı projesinin inşaatı ise hala başlamadı.

ulusalkanal.com.tr