15 Temmuz gecesi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda neler yaşandı?

15 Temmuz gecesi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda yaşanların ayrıntıları ortaya çıktı. Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele ile Kurmay Başkanı Tümamiral İskender Yıldırım’ın rehin alınıp Yavuz Fırketeyni ile kaçırıldığı anlaşıldı. Tutuklamayı yapanın Gölcük Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren’in olduğu açıklandı.

15 Temmuz gecesi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda neler yaşandı?

Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki Fethullahçı Terör Örgütü'ne mensup grubun 15 Temmuz gecesi görev başında olan Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele ile Kurmay Başkanı Tümamiral İskender Yıldırım’ı rehin aldığı ortaya çıktı.

İki komutanın Gölcük Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren'in talimatıyla alıkonulduğu öğrenildi.

Oramiral Kösele ve Koramiral Yıldırım'ın, terör saldırısı ihbarı alındığını ve güvenli bir bölgeye gitmeleri gerektiğini söylenerek kandırıldığı belirtildi.

Daha sonra İmren'in FETÖ'nün darbe kapsamında, donanmanın emir ve komutasının kendisinde olduğunu söyleyip, "Karşılık gösterenlere hedef gözetilmeden ateş edilecektir" dediği öne sürüldü.

Kösele ve Yıldırım'ın Yavuz Fırketeyni'ne bindirilerek İstanbul’a götürülmek üzere denize açıldığı kaydedildi.

Ancak saat 03.00 sıralarında darbenin girişimin başarısızlıkla sonuçlanacağı anlayan fırkateyndeki Kuzey ve Güney Grup Görev Kuvveti Komutanları Tuğamiral Ayhan Bay ile Tuğamiral Nazmi Ekinci, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait botla donanmadan kaçtı. İzmit’te iskeleye çıktıktan sonra ise kendilerini bekleyen araçla firar ettikleri öğrenildi.

Deniz Kuvvetleri Plan Prensiplere Daire Başkanı Tuğamiral İrfan Arabacı’nın da, komutanlık harekat merkezine Genelkurmay adına savaş gemilerinin denize açılması talimatını verdi. Bazı savaş gemilerinin bağlı bulundukları Aksaz ve Gölcükteki üslerinden ayrıldıkları saptandı.

Darbe girşiminin başarılı olması halinde bu gemiler boğazları kapatılıp Ege kıyılarında hakimyet sağlanacaktı.

ulusalkanal.com.tr