4 günlük sokağa çıkma yasağının ayrıntıları belli oldu

İçişleri Bakanlığı, 30 büyükşehir ve Zonguldak’taki 4 günlük sokağa çıkma yasağına ilişkin genelge gönderdi. 22 Nisan ve 26 Nisan tarihleri arasındaki yasağın ayrıntıları belli oldu. Genelge ile Ramazan nedeniyle ek önlemler alındı. Buna göre marketler ve bakkallar, 23 ve 24 Nisan’da belli saatlerde açık olacak.

4 günlük sokağa çıkma yasağının ayrıntıları belli oldu

4 günlük sokağa çıkma yasağının ayrıntıları belli oldu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 4 gün sürecek sokağa çıkma yasağını bu sözlerle duyurmuştu. İçişleri Bakanlığı yasağın ayrıntılarına ilişkin genelgeyi 81 il valiliğine gönderdi. 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta Perşembe gününden itibaren sokağa çıkmak yasak olacak.

Genelge ile yasağın günlük hayata etkisini en az düzeyde tutmak amacıyla düzenlemeler yapıldı. Ayrıca 24 Nisan Cuma günü ramazan ayının başlaması nedeniyle önlemler alındı.

Genelgeye göre 21 ve 22 Nisan’da market ve bakkalların çalışma saatleri 8.00-23.00 olarak belirlendi. Market ve bakkallar; sokağa çıkma yasağının olduğu 23 Nisan Perşembe ve 24 Nisan Cuma günlerinde de açık olacak, iki gün boyunca 09.00-14.00 saatleri arasında çalışacak. Aynı gün ve saatlerde evlere servis şeklinde de hizmet verilebilecek. Hafta sonu ise bakkal ve marketler kapalı olacak.

Sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde fırınlar, fırınların ekmek bayileri ve tatlı üretiminin yapıldığı veya satıldığı iş yerleri açık olacak. Tatlıcılar, evlere ve adreslere sipariş de götürebilecek. Sipariş sistemi, 23 ve 24 Nisan’da vatandaşın sokağa çıkamadığı saatlerde ve hafta sonunda geçerli olacak.

Ramazan nedeniyle yasak günlerinde lokanta ve restoran gibi iş yerleri açık olacak. Bu iş yerlerinde sadece evlere paket servise izin verilecek. Hastaneler, eczaneler, ilaç, tıbbi cihaz ve maske üreten yerler de açık olacak. Veteriner klinikleri, hayvan hastaneleri de faaliyet gösterecek. Nöbetçi akaryakıt istasyonlarının marketleri açık olacak.

Açık olacak iş yerlerinde çalışanlar, sokağa çıkma yasağından istisna olacak. Meclis çalışanları, sadece 23 Nisan’da yasaktan muaf olacak. Vatandaşlar, ikametinin önü ile sınırlı olarak evcil hayvanlarının ihtiyacını karşılamak üzere dışarı çıkabilecek. Veteriner hekimler yasaktan istisna olacak. Ayrıca gıda ürünlerinin naklinden sorumlu olanlar belli saat ve günlerde çalışabilecek.

Ekmek dağıtımının düzenli olması amacıyla ekmek dağıtım planı yapılacak. 23- 24 Nisan günleri gazete dağıtımı ve satışı, marketler ve bakkallar aracılığıyla gerçekleştirilecek. 25-26 Nisan günlerinde ise dağıtım, sadece gazete şirketlerinin kendi araçları ve su bayileri tarafından yapılacak. Vefa Sosyal Destek Birimleri aracılığıyla da gazete dağıtımı yapılabilecek.

ulusal.com.tr

içişleri bakanlığı sokağa çıkma yasağı