Torba yasada yok yok!

Milyonlarca insanı yakından ilgilendiren Torba Yasa bir çok alanda yeni düzenlemeler getiriyor. İşte kiralık memur uygulamasından özelleştirmeye, meraların inşaata açılmasından vergi affına, o yenilikler...

Torba yasada yok yok!

Torba yasa kavga dövüş de olsa Meclis'ten geçti. Yasa çiftçiden memura, işçiden vergi borcu olan vatandaşa kadar milyonlarca insanı ilgilendiren yeni düzenlemeler içeriyor.

İşte Torba Yasa'da öne çıkanlar:

- Üzerinden 5 yıl geçen özelleştirmelerde yargı kararları uygulanmayacak. Yani mahkeme, özelleştirmenin hukuksuzca yapıldığına hükmetse bile, satılan kurum yeniden kamulaştırılamayacak.

- Meralar yapılaşmaya açılacak. 14.8 milyon hektar büyüklüğündeki meralarda, kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri yapılabilecek.

- Kamuya ihaleyle memur alınabilecek. Yani taşeron memur dönemi başlayacak.

- İş yoğunluğu olan mahkemelerde görev yapan memurlara fazla mesai yaptırılabilecek.

- Kamudaki görevine son verilen ve mahkeme kararıyla işe iade hakkı kazanan memura, 2 yıl boyunca işbaşı yaptırılmayabilecek.

- Mücevher ithalatına yüzde 20 ÖTV ve yüzde 18 KDV gelecek.

- Teleferik, köprü, metro gibi taşıma sistemleri, taşınmazların üzerine kamulaştırma olmaksızın yapılabilecek. Yani devlet bunun için mal sahibine para ödemeyecek.

- Künye bilgilerini eksik yayınlayan internet sitelerine ceza 5 kat artırılacak

- Çok beklenen vergi affından vazgeçildi. Ancak ödenmemiş gümrük vergileri, vergi borçları ve SGK prim borçları yeniden yapılandırılacak.

- İllerde bucaklar kaldırılacak. Bağlı belde ve köyler, bucağın bağlı olduğu idari birime bağlanacak.

- Önemli sanat eserleri, sahibinin ölümünden sonra, Bakanlar Kurulu kararıyla kamulaştırılabilecek.

- 31 Aralık 2014 tarihine kadar 35 bin öğretmen ataması yapılacak.

- Belediyelerin sağlık, eğitim, sosyal hizmet ve turizmi geliştirecek projelere ücretsiz taşınmaz vermesinin yolu açıldı. Madde bugüne kadar, sadece arsalar için uygulanabiliyordu.

ulusalkanal.com.tr