TSK’dan ABD’ye: Muharip güç olmayız

TSK’dan ABD’ye: Muharip güç olmayız

ABD Savunma Bakanı Hagel, IŞİD’e karşi kurduğu koalisyona Türkiye’yi katmak için görüşmelere başladı. Genelkurmay’a taleplerini ileten Hagel ‘ret’ cevabı aldı. ABD ‘Türkiye olmadan bunu yapmak zor’ diyor

NATO zirvesinde IŞİD gerekçesiyle Türkiye’yi Irak ve Suriye’ye sürme planının gündeme gelmesinin ardından, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Ankara’ya gelerek Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’i ziyaret etti. NATO zirvesinin ardından gerçekleşen kritik ziyarette ABD TSK’yı IŞİD’e karşı bölge ülkelerinden oluşacak bir koalisyon gücüne ikna etmeye çalışıyor.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, beraberindeki heyetle birlikte Ankara’ya gelir gelmez ilk olarak Genelkurmay Başkanlığı’na gitti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel’le görüşen Hagel, ABD Başkanı Obama’nın gündeme getirdiği IŞİD’e karşı bölge ülkelerinden bir koalisyon gücü oluşturulmasını, Türkiye’nin bu gücün merkezinde olmasını önerdi.

Buna karşın TSK, ABD tarafına bu öneriye sıcak bakmadıklarını iletti. Askerin, olası bir muharip güçte yer almak yerine istihbarat paylaşımı yapmak ve sınır güvenliğini artırmak önerisi yaptığı dile getiriliyor.

Askeri kaynaklar, ABD’nin Türkiye’yi bataklığa sürmek istediğini ve Hagel’in Türkiye’ye özellikle üs talep etmek için geldiğini belirtiyor.

ABD: TÜRKİYE VAZGEÇİLMEZ

İsminin yazılmaması koşuluyla Amerikan New York Times gazetesine konuşan üst düzey bir ABD’li Savunma Bakanlığı yetkilisi, Türkiye’nin vazgeçilmez olduğunu söyledi. Yetkili, “Sadece coğrafi olarak bile Türkiye, IŞİD’e karşı mücadelede vazgeçilmez bir ülke. Şu anda da askeri olarak erişim ve işbirliğimiz var” dedi.

Aydınlık

suriye ırak türkiye abd tsk ışid