Avrupa Birliğinin kurucu üyelerini dışişleri bakanları bir araya geldi

İngiltere, Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı birliğin kurucu 6 ülkesini harekete geçirdi. Almanya’nın başkenti Berlin’de toplanan 6 ülkenin dışişleri bakanları İngiltere’nin birlikten çıkışını masaya yatırdı. Toplantı sonrası Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, ayrılmaya ilişkin müzakereler bir an önce başlamalı uyarısında bulundu.

Avrupa Birliğinin kurucu üyelerini dışişleri bakanları bir araya geldi

Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılmasının ardından birliğin kurucu 6 üye ülkesinin dışişleri bakanları bir araya geldi. İngiltere’ye, “Birlikten çıkmak için elini çabuk tut” uyarısı yapıldı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de Almanya, İtalya, Belçika, Fransa, Hollanda ve Lüksemburg’un dışişleri bakanları olağanüstü toplandı. Bakanlar, İngiltere’nin birlikten çıkmasını masaya yatırdı.

Toplantı öncesi kameralar karşısına geçen Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, “Yakın gelecekte sorunlarımıza çözüm bulma konusunda yoğunlaşmak istiyoruz” dedi. İngiltere’ye “çıkışı hızlandır” çağrısı yaptı.

İngilizlerin aldığı karardan şoka girilmemesi gerektiğini belirten Alman bakan, “Telaşa düşülmemesi gerekir. Depresyona ve hareketsizliğe düşemeyiz” ifadesini kullandı.

Alman Bakan, “Şimdi önemli olan Birliğin geleceği ve AB vatandaşlarını dinlemektir” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Fransa ve Almanya’nın AB’yi daha etkin hale getirmeyi hedeflediğini vurguladı. “Esnek bir yapı” olabilir ifadesini kullandı.

Pazartesi günü de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande Berlin’de bir araya gelecek.

ulusalkanal.com.tr