KDV oranlarının indirilip ve ÖTV'nin arttırılmasının nedeni belli oldu

Ekonomist Uğur Civelek, hükümetin lüks konutlarda KDV oranlarını indirip, akaryakıttan alınan ÖTV'yi arttırma kararını değerlendirdi. Civelek'e göre bu düzenleme bütçede sıkıntılar olduğunun işareti. Uğur Civelek, akaryakıta yapılan zammın enflasyonu olumsuz yönde etkileyeceğini de belirtti.

AKP hükümeti lüks konutların satın almadaki katma değer vergisini yüzde 18'den yüzde 8'e düşürdü. Akaryakıttaki özel tüketim vergisi oranına da 20 kuruşluk zam yapıldı.

Akaryakıta yapılan son zam ile birlikte dünyanın en pahalı benzinini kullanan Türkiye, rakipleri ile arasını iyice açmış oldu.

Türkiye akaryakıtttan alınan vergi oranı ile de açık ara dünya birinciliğini korudu. Çünkü hiçbir ülkede akaryakıt vergileri toplam satış fiyatının yüzde 60'ını bulmuyor.

Türkiye'de ise bu oran benzinde yüzde 66,22 , motorinde de yüzde 60,34 civarında.

Peki bu düzenlemeler neden yapıldı? UIusal Kanal'ın sorularını yanıtlayan Ekonomist Uğur Civelek, "bütçenin sıkıntı yaşadığı ortada" dedi.

Civelek, akaryakıt zammının satın alma fiyatına 20 değil, 24 kuruşluk bir artışa neden olacağını söyledi.

Akaryakıt zammından ciddi bir gelir elde etmek isteyen hükümet hesaplamalarını da yaptı. Böylece akaryakıt zammı ile Türkiye'nin 2016 bütçesine 2 milyar lira, 2017 bütçesine de 8 milyar katkı yapılacak.

Zamlar ile ekonomiyi canlardırmayı hedefleyen hükümet bir yandan da açıkladığı teşvik paketine finansman sağlamış olacak. Deyim yerindeyse bir taşla iki kuş vurmayı hedefleyen hükümet, sadece akaryakıt zammı ile 62 milyarlık teşvik paketinin 10 milyar lirasını yine vatandaşın cebinden karşılayacak.

Ancak bu zamlar ekonomiyi kötü yönde etkileyecek. Ekonomist Uğur Civelek'e göre zammın enflasyonu yükseltmesi kaçınılmaz.

Bir diğer vergi düzenlemesi de konutta yapıldı ancak sadece 150m2 üzerindeki lüks konutlar için. Eğer konutlar 31 Mart 2017'ye kadar teslim edilirse alıcı yüzde 18 olan katma değer vergisinin sadece yüzde 8'ini ödeyecek. Bu uygulama konut faiz indiriminden sonra en büyük teşvik olarak görülüyor.

Uğur Civelek'e göre lüks konuttaki vergi indiriminin nedeni de satışları artırmak.

Haber: Deniz Adalı-Kamera: Bülent Ünal

ulusalkanal.com.tr