Dövizdeki artış haneleri vurdu

Son 1 yılda elektirik ve doğalgaz yüzde 33 oranında zamlandı. Ortalama bir hesapla 4 kişilik bir ailenin elektirik ve dogalgaz faturası aylık 301 lira. Bu da neredeyse asgarin ücretin 5'te birine denk geliyor. Elektirik Mühendisleri Odası ve Tüketici Hakları Derneği zamlara tepkili. Tabii vatandaş da.

Zam oranı son 1 ayda yüzde 18, yıllık ise yüzde 33'e ulaştı. Dövizdeki artış, doğalgaz ve elektiriği, ay sonu faturaları da milyonlarca haneyi vurdu.

Türkiye'nin en büyük ithalat kalamlerinden biri doğalgaz dövizdeki yüksek kur nedeniyle peş peşe zamlandı.

Enerji üretiminde de kullanılan doğalgaz, elektirik fiyatını da artırdı.

Geçen yıldan bu yana doğalgaz ve elektirik faturasına yüzde 33 oranında zam yapıldı. Zamlı tarifede 4 kişilik bir ailenin aylık fatura toplamı ortalama 301 lira olarak hesaplandı. Bu da bin 604 lira olan asgari ücretin neredeyse 5'te biri.

Peş peşe yapılan zamlara Tüketici Hakları Derneği'nden tepki geldi.

Enerjide yüzde 74 dolayında dışa bağımlı durumdayız. Elektriğin yüzde 55'i ithal kaynaklara dayalı olarak üretilmektedir. Doğal gazın ise yüzde 99.7'si ithal edilmektedir. Dışa bağımlı yanlış enerji politikalarının hazin sonucu yukarıda ortaya konulmuştur. Bir an önce, güneş enerjisi başta olmak üzere yerli ve yenilenebilir enerji politikalarına ağırlık ve hız verilmelidir.

Zamlara bir tepki de Elektrik Mühendisleri Odası'ndan geldi.

Kar esaslı piyasa politikaları yerine ülkemiz kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirileceği ve farklı elektrik üretim kaynaklarının birbirlerinin maliyetlerini sübvanse edecek biçimde fiyatlandırılmasını sağlayacak yeni bir düzene geçilmesi gerekmektedir.

Yüksek faturaları ödeme telaşındaki vatandaşlar da elektirik ve doğalgaz zammına tepkili.

ulusal.com.tr

zam elektrik Döviz doğalgaz