Son bir haftada 8 ilde 78 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

Mehmetçik, bölücü terör örgütüne yönelik operasyonlarını gece gündüz sürüdürüyor. TSK haftalık bilançoyu açıkladı. 12-18 Ocak günlerinde toplam 78 PKK'lı etkisiz hale getirildi. Sınırlardan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 4 bin 319 kişi de yakaladı.

Son bir haftada 8 ilde 78 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

Türk Silahlı Kuvvetleri haftalık bilançoyu açıkladı, 78 PKK'lı operasyonlarda etkisiz hale getirildi.

PKK'nın çatışmayı şehirlere taşımasıyla başlayan büyük operasyonlar kritik noktalarda aralıksız sürüyor. PKK, kırsaldan temizleniyor, gizlendiği mağarlar başlarına yıkılıyor.

Şırnak, Hakkari, Mardin, Diyarbakır, Tunceli, Bitlis, Ağrı, Iğdır bölgelerinde orta çaplı operaysonlar icra edildi. Toplam 78 terörist etkisiz hale getirildi.

Arazi aramasında 3 el yapımı patlayıcı, 1 güdümlü roket, 16 piyade tüfeği, 3 tabanca, 33 av tüfeği, 650 kg. amonyum nitrat ele geçirildi.

Operasyonlarda mehmetçik PKK'lıların saklandığı barınak ve sığınakları da imha ediyor. Toplam 25 sığınak kullanılmaz hale getirildi.

Bölücü terör örgütün finans kaynağı da her geçen gün eriyor. Sınırda 163 kg. kubar esrar, 298 kg. toz esrar, 15 kg. kenevir tohumu ve 134 bin 350 paket kaçak sigara ele geçirildi.

Sınırda kuş uçurtmayan mehmetçik, yasa dışı yollardan geçmeye çalışan 4 bin 319 kişi de yakaladı.

TSK tarafından yapılan haftalık basın bilgilendirme ve değerlendirmesi şu şekilde:

1. Türk Silahlı Kuvvetleri, ülkemizin ve milletimizin güvenliğini sağlamak maksadıyla; yurt içerisinde bölücü terör örgütüne (BTÖ) karşı azimli ve kararlı mücadelesini sürdürürken, bölgedeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarıyla birlikte BM Sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı uyarınca 24 Ağustos 2016 tarihinde başlatmış olduğu “Fırat Kalkanı Harekâtı”na 149’uncu gününde (19 Ocak 2017) devam etmektedir.

2. Teröristle Mücadele Harekâtı kapsamında;

Geçtiğimiz hafta içerisinde (12 Ocak-18 Ocak 2017) BTÖ’nün sürekli barınma alanı ve yurt içine geçiş güzergâhı olarak kullanması sebebiyle büyük önem taşıyan bölgeleri (özellikle Şırnak, Hakkâri, Diyarbakır, Mardin, Bitlis) teröristlerden temizlemek ve kış tertiplenmesini engellemek/sınırlandırmak maksadıyla başlatılan operasyonlara aralıksız devam edilmiş, bu kapsamda;

a. Şırnak/Küpeli Dağı ve Beytüşşebap, Hakkari/Çukurca, Mardin/Derik, Diyarbakır/Lice, Tunceli, Bitlis, Ağrı/Doğubayazıt ve Iğdır bölgelerinde orta çaplı operasyonlar icra edilmiş,

b. İcra edilen operasyonlarda;

(1) 78 terörist etkisiz hale getirilmiş,

(2) 3 adet EYP, 1 adet güdümlü roket, 16 adet piyade tüfeği, 3 adet tabanca, 33 adet av tüfeği, 650 kg. amonyum nitrat, çok miktarda değişik çap ve cinste mühimmat ile EYP yapımında kullanılan kablo, fünye ve patlayıcı madde ele geçirilmiş,

(3) Şırnak/Giresunumu bölgesinde 5 barınak, Şırnak/Dereler bölgesinde 1 mağara, Şırnak/Küpeli Dağı bölgesinde 2 sığınak, Van/Başkale bölgesinde 1 sığınak, Diyarbakır/Lice bölgesinde 6 sığınak, Bitlis/Sini Deresi bölgesinde 5 sığınak, Mardin/Nusaybin bölgesinde 3 sığınak, Tunceli bölgesinde 2 sığınak olmak üzere toplam 25 adet sığınak, barınak ve mağara, çok miktarda yaşam ve gıda maddesi ile örgütsel doküman bulunarak imha edilmiş ve sığınak/barınak/mağaralar kullanılamaz hale getirilmiş,

c. BTÖ’nün en önemli finansal kaynaklarından olan uyuşturucu üretimi, ticareti ve kaçakçılık ile mücadeleye yönelik icra edilen operasyonlar ve hudut hattında alınan tedbirler neticesinde 163 kg. kubar esrar, 298 kg. toz esrar, 15 kg. kenevir tohumu ve 134.350 paket kaçak sigara ele geçirilmiş,

ç. Etkili hudut denetim ve kontrolleri sonucunda sınırlardan yasa dışı yollardan geçmeye çalışan 4.319 kişi yakalanmış,

d. Son bir hafta içerisinde icra edilen operasyonlarda iki kahraman silah arkadaşımız şehitlik mertebesine ulaşmış, iki kahraman silah arkadaşımız yaralanmıştır.

Değerlendirme:

Yürütülen operasyonlar sonucunda bölücü terör örgütü giderek etkisiz hale getirilmektedir. Şırnak/Küpeli Dağı ve Beytüşşebap, Hakkâri/Çukurca, Mardin/Derik, Diyarbakır/Lice, Tunceli, Bitlis, Ağrı/Doğubayazıt ve Iğdır bölgelerinde icra edilen operasyonlarla bölücü terör örgütüne ağır darbeler vurulmuştur. Tespit edilen sığınaklar ile sığınaklarda ele geçirilen silah, mühimmat ve patlayıcı madde yapımında kullanılan malzemeler imha edilmiştir. Bölücü terör örgütü, lojistik açıdan da ağır darbe almıştır. İcra edilen operasyonlarla terör örgütünün kış tertiplenmesi kapsamındaki hazırlık faaliyetlerinin engellenmesi ve kısıtlanması noktasında önemli başarılar kazanılmıştır.

Bölücü terör örgütünün önemli finansal kaynaklarından olan kaçakçılık faaliyetleri, hudut hattında alınan tedbirlerle engellenmeye devam edilmiştir. Hudut bölgelerinde alınan tedbirler sayesinde çok sayıda kişinin kaçak geçişi engellenmiştir.

Hudutlarda son bir hafta içinde yakalanan toplam 4.319 kişi ve beraberlerinde ele geçirilen çok miktarda kaçak malzeme dikkate alındığında, bu durumun Türk Silahlı Kuvvetlerinin hudutların korunması ve teröristle mücadele kapsamında ortaya koyduğu azim ve kararlılığın en güzel göstergesi olduğu değerlendirilmektedir.

3. “FIRAT Kalkanı Harekâtı” kapsamında;

a. Hudut güvenliğini sağlamak, DEAŞ tehdit ve saldırılarını önlemek, yerinden edilmiş kimselerin yurtlarına dönüşüne katkı sağlamak ve sivilleri korumak/yaşanan terör olaylarından zarar görmesini engellemek maksatlarıyla icra edilmekte olan harekâtta, TSK tarafından desteklenen ÖSO’nun yoğun ve kararlı mücadelesi sayesinde Azaz-Cerablus arasında bulunan toplam 227 meskûn mahal ve 1.875 km²’lik alan kontrol altına alınmıştır.

b. 09 Aralık 2016 tarihinde başlayan El Bab Harekatı’nda batıdan ve kuzeyden şehrin dış mahallelerine ulaşılmıştır. El Bab’ın, ele geçirilmesine yönelik planlı harekâtın icrasına devam edilmektedir. Bu kapsamda; tecrit harekâtı sürdürülmekte, tespit edilen hedefler etkisiz hale getirilmektedir.

c. DEAŞ’ın bölgeden temizlenmesine yönelik harekât sürdürülürken; PKK / PYD terörist unsurlarının Afrin’den doğuya, Münbiç’ten batıya doğru olabilecek saldırılarını durdurmaya yönelik alınan tedbirlerin uygulanmasına hassasiyetle devam edilmektedir.

d. Değerlendirme:

Fırat Kalkanı Harekâtının başlangıcından bugüne kadar 1667’si ölü, 266’sı yaralı ve 7’si sağ olarak yakalanan toplam DEAŞ mensubu 1940 terörist; 300’ü ölü, 4’ü yaralı ve 11’i teslim olmak üzere toplam 315 PKK/PYD mensubu terörist etkisiz hale getirilmiştir. Türk Hava Kuvvetleri tarafından, 1237 hedefe 1338 bomba atılmıştır. Ayrıca tespit edilen 3014 EYP ve 43 Mayın imha edilmiştir.

El Bab’ın, ele geçirilmesine yönelik planlı harekâtın icrasına devam edilmektedir. 19 Ocak 2017 tarihinde Suflaniyah meskûn mahallinde kontrol sağlanmıştır.

4. Gelinen bu aşamada TSK;

Fırat Kalkanı ve Musul Harekâtı kapsamında koalisyonun gerektirdiği işbirliği ve koordinasyon esaslarını gözeterek destek faaliyetlerine devam etmekte, teröristle mücadelenin gerektirdiği kolluk kuvvetlerine destek kapsamında da operasyonel faaliyetlerini yerine getirme azim ve kararlılığını sürdürmektedir.

5. Sonuç olarak;

a. Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin hak ve menfaatlerini korumak ve vatandaşlarının can güvenliğini sağlamak maksadıyla, başta PKK/PYD terör örgütü olmak üzere FETÖ/PDY, DEAŞ ve diğer terör örgütleriyle mücadelesini son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar kararlılıkla ve kesintisiz olarak sürdürecektir.

b. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Fırat Kalkanı Harekâtının başlangıcından itibaren bölgede yaşayan sivil halkın zarar görmemesi maksadıyla;

(1) Harekat kapsamında akıllı güdümlü mühimmat kullanılmakta olup, belirlenen hedefler noktasal atışlarla, tam isabetle imha edilmektedir.

(2) Hedeflerin tespit edilmesi ve seçiminde bu konu özellikle dikkate alınarak operasyonlar yürütülmektedir.

(3) Bölgede mücadele edilen terör örgütleri dünyanın en vahşi ve acımasız terör örgütleri olmasına rağmen, TSK’nın sivilleri her zaman ön plana koyan hassas bakış açısı harekâtın devamında da aynen sürdürülecektir.

(4) Tüm dünyanın çok iyi bildiği gibi Türk Silahlı Kuvvetlerinin sahip olduğu en büyük hasletlerinden biri de MERTLİKTİR. Topraklarına, vatanına göz dikenlere karşı ne kadar acımasız ve sert ise masum sivillere karşı da bir o kadar şefkat doludur. Bunu da harekât alanında, operasyonlarda en iyi şekilde göstermektedir.

c. Türk Silahlı Kuvvetleri, Yüce Türk Milletinin emrinde, kendisine tevdi edilen tüm görevleri, geçmişte olduğu gibi bugün de yerine getirme azim ve kararlılığındadır.

ulusalkanal.com.tr

pkk terörist diyarbakır mardin Hakkari bitlis şırnak ağrı tunceli Iğdır