ABD İsrail'e kıyamadı!
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsrail'i Filistin topraklarındaki işgaline 3 yıl içinde son vermeye çağıran karar tasarısını reddetti. 15 üyeli Güvenlik Konseyi'nde sekiz ülke tasarıya destek verdi. Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya karşı oy kullandı.
İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmesi, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı dün gece New York'ta oylandı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı olan Çad'ın Daimi Temsilcisi, oylamaya sunduğu tasarıya ilk evet oyunu veren ülke oldu. Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerden Ürdün'ün sunduğu, İsrail'in 1967 öncesi sınırlara geri dönmesini öngören tasarı kabul görmedi.
New York'ta, Türkiye saati ile gece yarısı oylanan tasarıya; Çin, Fransa, Rusya, Arjantin, Şili, Ürdün ve Lüksemburg 'evet', ABD ile Avusturalya ise 'hayır' oyu verdi. İngiltere, Litvanya, Nijerya, Güney Kore ve Ruanda ise 'çekimser' oy kullandı.
İsrail'in "yutturmaca" olarak nitelediği tasarısının geçebilmesi için en az dokuz ülkenin onayını alması gerekiyordu. Kabul oyları dokuz'a ulaşaydı, İsrail'in en yakın müttefiki olan ABD bu kez veto hakkını kullanacaktı.
Tasarıda, İsrail'e işgal altında bulundurduğu tüm Filistin topraklardan 2017 sonuna kadar çekilmesi ve tarafların bir yıl içinde kapsamlı bir çözüme varmaları çağrısı yapılıyordu. Tasarıda ayrıca Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi'nin 1967 savaşı öncesindeki sınırlarını temel alacak yeni müzakerelerin yapılması çağrısına yer veriliyordu.
Oylama sonrası bir konuşma yapan Ürdün BM Daimi Temsilcisi Dina Kawar "Tasarının kabul edilmemesi uluslararası toplumu harekete geçirme çabalarımıza engel olmayacak." dedi.
Avusturalya ile birlikte 'hayır' oyu veren ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, "Tasarının tek taraflı ve dengesizce" olduğunu savunarak "İsrail'in güvenliğini göz ardı edemezdik" dedi.
ulusalkanal.com.tr