AB Zirvesi'nde bütçe krizi

Avrupa Birliği zirvesi koronavirüs salgının ardından ilk kez toplandı. İki gün sürmesi planlanan zirve, çıkan gerginlik sebebi ile uzatıldı. Sebebi ise, "ekonomi" oldu. "Çok Yıllı Mali Çerçeve" taslağı müzakerelerinde bir türlü anlaşma sağlanamıyor... Almanya Başbakanı Angela Merkel, "çözüm olup olmayacağı konusunda net bir şey söyleyemem" dedi.

AB Zirvesi'nde bütçe krizi

Avrupa Birliği zirvesine bütçe tartışmaları damga vurdu. Kovid-19 salgınında verdiği kötü sınav ile öne çıkan Avrupa ülkeleri, yapılan ilk toplantıda da dayanışma gösteremedi.

AB liderleri Kovid-19 salgının ardından Brüksel'de bir araya geldi. 17-18 Temmuz tarihlerinde yapılması planlanan zirve, uzatıldı.

"Çok Yıllı Mali Çerçeve" taslağı üzerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle zirve uzatıldı.

Salgınının ekonomik etkilerine karşı hazırlanan toplam 750 milyar avroluk ekonomik kurtarma programı ile yaklaşık 1 trilyon avroluk AB'nin 2021-2027'deki bütçesini belirleyecek olan taslak üzerindeki müzakereler, sert tartışmalara sahne oldu.

Hollanda, Danimarka, İsveç ve Avusturya kurtarma programındaki hibelere sıcak bakmıyor. Hollanda Başbakanı Mark Rutte hibeler üzerinde "ulusal kontrol" talep etti. Zirve içerisinde, mini toplantılar yağıldı. Pazarlıklar sonuçsuz kaldı.

Üçüncü günde açıklama yapan, AB Dönem Başkanı , Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Bir çözüm olup olmayacağı konusunda net bir şey söyleyemem " diye konuştu.

ulusal.com.tr

ab angela merkel