Dünya borsaları çakıldı

Koronavirüsün tetiklediği dünya ticaretindeki daralma petrol fiyatlarında azalmaya neden oldu. OPEC toplantısındaki fiyat anlaşmazlığı piyasaların ilk iş gününde büyük dalgalanma ile sonuçlandı. Dünya borsaları çakıldı. Hisseler en büyük satış dalgası sonrası dibe vurdu. Dünyanın en zengin 500 insanının toplam serveti sadece 1 günde 238 buçuk milyar dolar eridi.

Dünya borsaları çakıldı

Dünya ticaretindeki daralmaya koronavirüs darbesi petrol krizini çıkardı. Suudi Arabistan’ın başlattığı petrolde fiyat savaşı dünya borsalarında büyük satış dalgasına yol açtı.

Suudi Arabistan'ın Rusya ile yaşadığı anlaşmazlık sonrası petrol fiyatlarını düşürmesi, ABD başta olmak üzere dünya borsalarını vurdu. İngiliz BP'de kayıp yüzde 20'yi aştı. Shell'deki düşüş yüzde 14 olurken Fransız Total de yüzde 12.6 değer kaybetti.

Dünyanın ekonomik durgunluğa sürükleneceği korkusuyla tahviller ve altın zirve yaparken, borsalarda büyük kayıp yaşandı. Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 6 ila 12 arasında değişirken ABD borsalarındaki düşüşler de yüzde 7'yi aştı.

Trump, Kovid-19 ile mücadele için kurulan "görev gücü" ile Beyaz Saray'da bir basın toplantısı düzenledi. ABD Başkanı, ekonomiyi desteklemek için "çok önemli ölçüde" adımlar atmayı planladığını söyledi.

Şimdi gözler bu adınlara çevrilmiş durumda. Trump'ın, parasal genişleme denilen para basmayı artırması yönünde bir beklenti var.

Dünya borsalarının tamamında sert düşüşler yaşanırken bu düşüşler sebebiyle milyarderler de önemli bir servet kaybına uğradı. Dünyanın en zengin 500 insanının toplam serveti sadece 1 günde 238 buçuk milyar dolar düştü. Listedeki 17 ismin ise servetinde artış yaşandı. Serveti en çok artan isim gıda üreticisi Çinli Qin Yinglin oldu.

Asya'da bölge borsaları ise yükselişte. Asya Pasifik Endeksi yüzde 0,6 artışla 150.64 puana çıktı. Çin'de hazine tahvilleri gerilerken yuan değerini korudu. Endonezya rupisi 9 ayın dibinden yükselişe geçti. Tayland bahtı ve Tayvan doları yükselirken Malezya ringiti ise petroldeki düşüşün ülke gelirlerini azaltmasıyla 2 yıldan fazla sürenin en düşük seviyesine indi.

ulusal.com.tr

borsa koronavirüs