İstanbul'un Fethi'nin 567. yıl dönümü kutlanıyor

İstanbul'un Fethi'nin 567'inci yıl dönümü kutlanıyor. Bu tarihi gün için özel bir kutlama programı hazırlandı. Program, Türkiye Yelken Federasyonu tarafından "29 Mayıs İstanbul Boğazı Fetih Saygı Geçişi Etkinliği" ile başladı. Programın ayrıntıları haberimizde...

İstanbul'un Fethi'nin 567. yıl dönümü kutlanıyor

Tarihin dönüm noktalarından biri, İstanbul'un Fethi... Çağ açıp çağ kapatan zaferin 567'inci yıl dönümü özel etkinliklerle kutlanıyor.

Fetih coşkusu İstanbul Boğazı'nda başladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı himayesinde Türkiye Yelken Federasyonu tarafından "29 Mayıs İstanbul Boğazı Fetih Saygı Geçişi Etkinliği" yapıldı.

Sarıyer Sahil Güvenlik Komutanlığından başlayan etkinlikte, Türk bayraklı tekneler Huber Köşkü'nün önünden geçerek Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı selamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, köşkün sahil kısmındaki avlusundan teknelere el sallayarak karşılık verdi.

30 yelkenli tekne ve 30 milli sporcunun bulunduğu selamlamada, Erdoğan'a, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın eşlik etti.

Fetih coşkusunun kutlama programında etkinlikler sürüyor. İstanbul Valiliğinin Topkapı Sarayı önünde Kur'an-ı Kerim tilaveti, kılıç kalkan gösterisi ve mehteran konseri saat 18.00'de başladı.

"İstanbul'un Fethi Özel Konser Programı" da yapılacak. Esat Kabaklı, Mustafa Yıldızdoğan ve İbrahim Sadri, fetih coşkusunu yaşatacak eserlerle sahne alacak. Okçular Vakfının Fetih Kupası etkinliği icra edilecek. Geleneksel Türk Okçuluğu Puta, Klasik Yay ve Makaralı Yay finalleri ödül töreni yapılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın saat 20.53'te video konferansla katılacağı etkinlikte mehteran takımı, ışık gösterisi ve havai fişek şöleni de olacak. Fetih coşkusu Kültür ve Turizm Bakanlığının düzenlediği Fetih Şöleni ile Ayasofya'da devam edecek.

Etkinlikte önce, Fetih Suresi ve Fetih Duası okunacak. Ardından da Ayasofya'nın önüne kurulan bir platformda İstanbul'un fethi temalı mapping(haritalama) gösterisi yapılacak. Fetih Şöleni, Tarihi Yarımada'daki havai fişek gösterisi ile sona erecek.

ulusal.com.tr

istanbul