Meltem Ayvalı: “Kadın cinayetleri ile mücadele Atatürk Devrimi programı ile yapılır”

Kadın cinayetleri yine gündemde. Son olarak üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'in Cemal Metin Avcı tarafından katledilmesinin ardından kadın cinayetleri ve çözüm yöntemleri tartışılıyor. Kadın cinayetlerinin önüne nasıl geçileceği ve İstanbul Sözleşmesi Ulusal Kanal’da konuşuldu.

Meltem Ayvalı: “Kadın cinayetleri ile mücadele Atatürk Devrimi programı ile yapılır”

Vatan Partisi Öncü Kadın Genel Başkanı Meltem Ayvalı ve Avukat Zühre Genişel Ulusal Kanal’da katıldıkları Gün Ortası programında kadına yönelik şiddet ve İstanbul Sözleşmesi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Vatan Partisi Öncü Kadın Genel Başkanı Meltem Ayvalı kadın cinayetlerine karşı esaslı bir biçimde mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı:

- “Çok üzgünüz, hepimizin canı yanıyor. Bugün Pınar Gültekin vahşice öldürüldü, ondan önce Emine Bulut’tu, Özgecan Aslan’dı. İsimler değişiyor ama toplumumuzun kadın cinayeti, kadına şiddet gerçeği var. Bizim esaslı bir biçimde mücadele etmemizi gerektiren bir durum bu.”

- “Sorumluluk alıyor muyuz? Kadın cinayetlerinin, kadına şiddetin her türlü ayrımcılığın önlenmesi için sorumluluk alıyor muyuz? Üzerimize düşeni yapıyor muyuz? Sorumluluk almanın somut ifadesi, karşılığı şu: Biz bağımsız, başı dik aydınlık bir Türkiye’nin hür ve eşit bireyleri olarak yaşamak için mücadele ediyor muyuz? Örgütlü bir program karşısında birleşecek miyiz? Nedir bu program? Atatürk devrimin programıdır. Eğer biz kadın cinayetleri ve şiddetini köklü bir biçimde çözmek istiyorsak. Atatürk Devrimi programı etrafında örgütlenmek dışında bir seçeneğimiz yok.”

- “Biz ilkesel olarak Vatan Partisi olarak kendimizi mahkeme, yargıç yerine koymuyoruz. Fakat HDP’li vekiller hakkındaki tecavüz ve şiddet iddiaları çok kuvvetli. HDP baştan aşağı şiddettir. HDP baştan aşağı çok ve kadın düşmanlığıdır. Bunun bazı kadın örgütleri tarafından anlaşılması için bir milletvekilinin açıkça tecavüz skandalının ortaya çıkmasına ihtiyacı vardı. Gerçi bu hali ile bile yeterli tepkiyi göstermediler.”

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ TARTIŞMASI

Avukat Zühre Genişel, kadına şiddet olaylarının ardından gündeme sık sık gündeme gelen İstanbul Sözleşmesi hakkında açıklamalarda bulundu. Genişel, İstanbul Sözleşmesi için “kadına yönelik şiddeti azaltıyor demek doğrudan mümkün değil” dedi.

- “İstanbul Sözleşmesi’nin kadına yönelik şiddeti azaltıyor demek doğrudan mümkün değil.”

- “İstanbul Sözleşmesi tartışılmasının nedeni sözleşmenin imzalanmasının ardından 6284 saylı kanunun yürürlüğe girmesi.”

- “İstanbul Sözleşmesi ile kamuoyu ile paylaşılan yanlış bilgiler var. İstanbul Sözleşmesi’ne kadar sanki Türkiye’de kadına şiddet olumlanıyordu, engellenmiyordu buna ilişkin herhangi bir yasal düzenleme yoktu. İstanbul Sözleşmesi milat oldu tüm bunlara gibi algı var bu yanlış.”

- “Ülkemizde kadına ve çocuğa yönelik şiddete ilişkin önleyici düzenlemeler var.”

Vatan Partisi Öncü Kadın Genel Başkanı Meltem Ayvalı“İstanbul Sözleşmesi” hakkında ise sözleşmenin algılar üzerinden tartışıldığına dikkat çekti.

pınar gültekin Kadın Cinayetleri meltem ayvalı