17 Aralık operasyonları yakın Türkiye tarihinin dönüm noktası oldu

Bugün 17 Aralık... Yakın Türkiye tarihinin kırılma noktası olan operasyonların üzerinden 2 yıl geçti. Operasyonlarla bir yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ailesine uzanan milyonlarca dolarlık rüşvet iddiaları gündeme geldi, diğer yandan devlet içerisinde yuvalanan F tipi örgüt açığa çıktı...

17 Aralık operasyonları yakın Türkiye tarihinin dönüm noktası oldu

17 Aralık 2013 Türkiye'nin yakın siyasi tarihinin dönüm noktalarından biri oldu. Milyonlarca dolarlık rüşvet iddialarının ortalığa saçıldığı operasyonla başlayan gelişmeler, F tipi örgütün devlet kurumlarından tasfiye edildiği süreci başlattı.

17 Aralık operasyonları ayakkabı kutularındaki milyonlarca dolar ve para sayma makinelerinin görüntülendiği karelerle özdeşleşti. Telefon tapelerine göre kimi nakit eritmek için daire satın aldı, kimi evrak imha edebilmek için kağıt öğütme makinesi.

Soruşturma kapsamında hazırlanan fezlekelerde, rüşvet çarkında yer alan isimler dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'la ilişkilendirildi. "Arkadaşın babası onaylamadan hiç bir işlem yapılmadığına" yönelik tespitler kayıtlara geçti.

İddialara göre, rüşvet ödemeleri Erdoğan’ın çocuklarının yöneticisi olduğu TÜRGEV’e yapılan bağışlarla gerçekleşti. Dört eski bakan 63 buçuk milyon dolarlık rüşvet çarkına dahil olmakla İran asıllı Rıza Sarraf ise 87 milyon dolar kara para aklamakla suçlandı.

Operasyonların ardından AKP Hükümeti F tipi örgütlenmeye karşı mücadele kararı aldı ve devlet içerisindeki F tipi kadrolar tasfiye edildi. Tasfiyeleri emniyet, yargı ve iş çevresindeki F tipi kadroların tutuklanması izledi.

F tipi örgütün yasa dışı işlemleri tespit edilerek soruşturmalar peşi sıra iddianamelere dönüştü. Ergenekon savcısı Zekeriya Öz'ün de aralarında yer aldığı çok sayıda F tipi kadro da yurt dışına kaçtı. Örgütün lideri Fethullah Gülen hakkında da kırmızı bülten çıkarıldı.

HABER: ÖZER SÜRMELİ

ulusalkanal.com.tr