Rusya savaş jetleri İran Hamedan Üssü'nden operasyon yaptı

Avrasya güçleri bölgesel sorunlara bölgesel çözüm için çok yönlü işbirliğine başladı. Türk - Rus yakınlaşmasını takiben İran askeri tesislerini terörle mücadele kapsamında Rus uçaklarına açtı. Suriye temelli gelişen askeri ve siyasi işbirliğinin bölgesel ölçekte ele alınması gündemde. Yemen de dahil olmak üzere bölgesel krizlere Rusya, İran ve Türkiye'nin birlikte çözüm araması tartışılıyor.

Çin resmi kanalı CCTV'ye konuşan İran dış politikasının önde gelen sözcüleri, bölgesel sorunlara çözüm hakkında kritik açıklamalarda bulundu.

İslami Şura Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü Seyyid Hüseyin Nakavi, İran ve Rusya'nın Suriye'deki işbirliğini değerlendirdi.

Rusya Savunma Bakanı salı günü İran'daki Hamedan üssünden kalkan Rus bombardıman uçaklarının Suriye'deki IŞİD hedeflerini vurduğunu duyurmuştu. Yabacı bir ülkenin İran'daki askeri tesisleri kullanması İran İslam Devrimi'nden sonra ilk defa gerçekleşiyor.

Hamadan üssü İran'ın batısında Hamadan şehrinin 47 kilometre kuzeyinde. Üs, 4 kilometre 600 metre pist uzunluğunua sahip. Ayrıca Rusya'dan kalkan jetler için önemli avantajlara sahip. Uçakların Suriye'deki hedeflere giderken katedeceği mesafe yarı yarıya kısaldığı için daha fazla bomba yüklenebiliyor.

Ulusal Güvenlik Komisyonu üyesi Ali Rıza Rahimi, Hamadan üssünün Rusya'ya açılması IŞİD'e karşı daha büyük askeri işbirliği planının bir parçası.

Bazı yorumlara göre; Rusya ve İran'ın Suriye krizindeki işbirliği sadece bir başlangıç. İşbirliğinin bölgesel ölçekte genişleme potansiyeli var. İki ülkenin Suriye üzerindeki işbirliği örneğini Yemen krizinde de uygulaması olasılıklar arasında. Ulusal Güvenlik Komisyonu üyesi Haşimullah Falahtapeşin bu konuya dikkat çekiyor.

İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu Başkanı Alaaddin Borujerdi ise İran ile Türkiye arasında yoğun istişarelerin yapıldığını söyledi. Borujerdi, Türkiye'nin IŞİD'le mücadelede İran ve Rusya'ya katılmasını umduklarını belirtti.

ulusalkanal.com.tr