Başeren: GKRY komşularla anlaşarak Türkiye’yi Akdeniz’de sıkıştırmaya çalışıyor
Kıbrıs ve Ege adaları ile Türkiye’nin denizcilikte son durumu Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde düzenlenen 21. Yüzyılda Denizcilik Gücü ve Türkiye adlı seminerde masaya yatırıldı. Deniz hukuk profesörü Sertaç Başeren, 2002 yılından itibaren Kıbrıs Rum Kesiminin Mısır, Lübnan ve İsrail ile birlikte Türkiye’nin Akdeniz’deki çıkarlarını engellemek için büyük adımlar attığını söyledi. Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz de Yunanistan’ın Ege’deki 152 adayı işgalinin 2004 yılında başladığını açıkladı.
Türkiye denizcilik konusunda başarılı mı? Ege adaları ne zaman işgal edilmeye başlandı? Siyasi iktidar buna ses çıkardı mı? Akdeniz’de Güney Kıbrıs’ın ne gibi planları var? Bütün bunlar Ankara Üniversitesi’nde düzenlenen seminerde tartışıldı.
21. Yüzyılda Denizcilik Gücü ve Türkiye adlı seminerde konuşan Prof. Dr. Sertaç Başeren, Güney Kıbrıs yönetiminin bölgede Türkiye’nin çıkarlarına karşı komşu ülkelerle yaptığı anlaşmaları anlattı.
Türkiye’nin denizciliğe önem vermediğini ve bunun olumsuz sonuçlarının olduğunu söyleyen Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz de, 152 Ege adasının işgaline ses çıkarılmamasını eleştirdi.
Emekli Büyükelçi Deniz Bölükbaşı da yaptığı konuşmada Ege adaları sorununa değindi. Ege denizinde 5 ayrı askeri tatbikat alanımızın olduğunu hatırlatan Bölükbaşı, güvenlik için bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye’nin denizci bir devlet olması gerektiğinin altını çizen Gürdeniz, nükleer denizaltı ve uçak gemisinin güvenlik için önemine vurgu yaptı. “Gelecek suyun altında” diyen Gürdeniz, Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin Kıbrıs açıklarına gönderilmesinin de etkili bir siyasi hamle olduğunu belirtti.
KAMERA: MEHMET ALİ GÜLSEVEN / UĞUR MARANGOZ