Berlin'de on binler haykırdı: Soykırım yapmadık, vatan savunduk

Berlin'de on binler haykırdı: Soykırım yapmadık, vatan savunduk

Almanya'nın da asılsız Ermeni iddialarına destek olması nedeniyle 20 bini aşkın vatansever Berlin’de, yüz yıllık soykırım yalanına karşı haykırdı ‘Soykırım yapmadık, vatan savunduk.’

Berlin’de 20 bini aşkın vatansever, Ermeni soykırımı yalanına karşı yürüyüş ve miting düzenledi. Berlin'de Türkiye için yürüyen büyük kitle, 1915 olaylarının 100. yıldönümü bahanesiyle, Avrupa’nın çeşitli ülke ve palamentolarında ‘soykırım oldu’ kararlarını slogan ve Türkçe, Almanca, İngilizce yazılı pankartlarıyla protesto ettiler. Vatanseverler, soykırım iddialarının emperyalist devletlerin dünyaya yaydığı bir yalan olduğunun altını çizerken, Almanca "Parlamentolar mahkeme değildir" sloganını attılar. Vatan Partisi Avrupa Temsilciliği'nin desteklediği yürüyüş, Berlin'de faaliyet gösteren Türk dernekleri tarafından düzenlendi.

Yürüyüş boyunca Vatan Partisi Avrupa Temsilcisi Beyhan Yıldırım, Avrupa Atatürkçü Düşünce Dernekleri Birliği Genel Başkanı Dursun Arı, Atatürkçü Düşünce Derneği Berlin-Brandenburg Başkanı Olcay Başeğmez, Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz, Azerbaycan Öğrenci Birliği Genel Sekreteri Elşan Atayaroğlu İsmayilov, Barış İçin Diyalog Derneği Başkanı Dr. Ali Söylemezoğlu ve Türkiye Gençlik Birliği Avrupa temsilcileri ve Genel Başkanı Dr. Mustafa Tosun en ön saflarda yer aldılar. Türkiye Gençlik Birliği (TGB) eyleme Berlin, Köln, Hannover, Dortmund, Duisburg ve Viyana şubelerin katılımı ile etkinliğin en kalabalık kurumunu temsil etti.

Ermeni soykırımı yalanına karşı tarihi birlik

Berlin’de Cumartesi günü gerçekleşen bu tarihi buluşma, yüz yıllık soykırım yalanına karşı farklı siyasi görüşleri temsil eden 15 dernek ve kuruluşun bir araya gelmeleri ve beraber çalışmaları sayesinde gerçekleşti. Komite de yer alan ve eylemi düzenleyen kuruluşlar:

Almanya Türk Konseyi (ATK), Atatürkçü Düşünce Derneği Berlin-Brandenburg (ADD), Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD), Azerbaycan Koordinasiya Merkezi (KAD), Barış İçin Diyalog Derneği (DIAF),

Berlin Alperen Ocakları, Berlin Türk Cemaati, DİTİB Berlin e.V., Interaktiv e.V., İlahiyatçılar Derneği,

İslam Kültür Merkezleri Birliği (VİKZ), Talat Paşa Komitesi, Türk Eğitim Derneği, Türk Okul Aile Birliği Schöneberg, Türkiye Gençlik Birliği (TGB).

ADD Berlin-Brandenburg İkinci Başkanı Ali Erdoğmuş eylem boyunca kitlelere seslenip, slogan attırırken, yürüyüş esnasında ve miting alanında Türkiye Gençlik Birliği Berlin Sekreteri Yasemin Bedel ve Berlin Türk Cemaati temsilcisi Pınar Çetin kamuoyuna hazırlanan Türkçe ve Almanca bildirileri okudular. Bildirilerde Türkiye’nin soykırım yapmadığı, vatan savunduğu, Avrupa’nın tek yönlü tezlere başvurup haksız karar ve hükümler verdiği ve tarihi olayların çarpıtıldığının altı çizildi.

Miting alanında Birinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden tüm insanlar için saygı duruşu yapıldı, İstiklâl Marşı ve Fatiha okundu. Eylemin sona ermesine doğru sahne programını yönlendiren Tiyatro yönetmeni Yekta Arman tüm dernek ve kurumların temsilcilerini sahneye davet etti. Etkinlik Özgür bey ve müzik grubunun ‘Sarı Gelin’ ve ‘Çanakkale Türküsü’nü’ seslendirmesi ile bitti.

Niyazi Öncel: ‘İşgale karşı verdiğimiz vatan savunmamız en haklı ve güçlü belgemizdir’

Aydınlık gazetesine açıklamalarda bulunan Talat Paşa Komitesi Sözcüsü Niyazi Öncel, ‘Bize belge sunun diyenlere en büyük sunacağımız belgemiz, en vazgeçilmez hakkımızdan doğmaktadır, o da Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin işgale karşı verdiği vatan savunmasıdır; biz soykırım yapmadık, vatanımızı savunduk’, dedi. Malta’da iki sene boyunca tutsak edilen 140’dan fazla, aralarında Osmanlı mebuslarının da bulunduğu soruşturmaları hatırlatan Öncel, sorgular sonucunda İngiliz Kraliyet savcılığının verdiği ‘elde edilen belge ve bilgilerle değil ceza vermek, bir mahkeme açmak bile mümkün değildir’ kararının altını çizdi. Öncel ayrıca Ermenistan’ın ilk Başbakanı olan Ovannes Kaçaznuni’nin ‘Ruslar’ın ve İngilizler’in vaatlerine kandık, denizden denize Ermenistan hayali başımızı döndürdü ve bu amaçla Türklere saldırdık’ sözlerini de anımsattıktan sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’nin "Perinçek/İsviçre Davası"nın kararına da değinip ‘mahkeme kararına göre, 1915 olayları Holocaust'a, yani soykırıma benzememktedir hükmünü hatırlattı.

Türklerin Almanya’da misafir olmadığını, Almanya’nın Türkler için bir nevi vatan haline geldiğini ve Alman devletinin vatandaşı olan Türkleri ‘gerçek olmayan iddialar ile suçlayamaz, kimse bize ‘soykırımcı’ diyemez’ ifadelerini kullandı.

Öncel, Avrupa Parlamentosu'nun 1915 olayları ile ilgili aldığı karardan dolayı ve Avrupa’nın Türkiye’ye karşı saldırgan tavrını sürdürmesi durumunda, Türkiye’nin Gümrük Birliği anlaşmasını gözden geçirip Avrupa ile ilişkilerini yeniden düzenlemesi gerektiğini vurguladı.

YILDIRIM: AİHM KARARI GERİ ADIM ATTIRDI

Vatan Partisi Avrupa Temsilcisi Beyhan Yıldırım ise gazetemize yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Alman Meclisi, emperyalizm kaynaklı Ermeni iddialarına ilişkin karar alamadı. 751 AP parlamenterine, 631 Alman Mecliai üyesine Türkiye'mizin haklılığını özetleyen mektuplar sunduk. Almanya, çok büyük olasılıkla bizim de girişimlerimiz sonucu 24 Nisan'da Ermeni iddialarını resmen kabul edemedi, Almanya, AİHM'de Büyük Daire'nin vereceği kararı beklemek istiyor. Bilindiği üzere, Büyük Daire'de de davayı kazandık, kararın gerekçesi yazılıyor. Bu nedenle Alman Meclisi asılsız iddiaları yazılı olarak tanıyarak mahçup olmak istemiyor. Eğer Büyük Daire de 2. Daire'nin kararını teyid ederse, o zaman AP'si, Obama'sı, Papa'sı, Alman Meclisi çok zor duruma düşecektir. Genel Başkan'ımızın vurguladığı gibi, davayı kazandık, kararın gerekçesi yazılıyor. Bu nedenle Almanya zor durumda kalmak istemedi. Eğer Almanya buna rağmen yaz aylarına doğru hukuksuzluğa imza atacak olursa, yani asılsız iddiaları kabul ederse, Vatan Partisi Avrupa Temsilciliği olarak itiraz edeceğiz, Meclis Dilekçe Komisyonu'na başvuracağız.

FIRAT YEŞİL / BERLİN

Fotoğfar:

Nuran Hosgit

ulusalkanal.com.tr