Alsancak Limanı'nın özelleştirilmesi plânına tepki büyüyor

İzmir Alsancak Limanı yeni imar planıyla 2016 yılında özelleştirilmeye hazırlanıyor. Özelleştirmeye Hak-İş'e bağlı Liman-iş Sendikası karşı çıktı. Sendikanın İzmir Şube Başkanı Serdar Akdoğan bu karara karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini açıkladı.

Alsancak Limanı'nın özelleştirilmesi plânına tepki büyüyor

İzmir Alsancak Limanı, binlerce işçi için geçim kapısı, Türkiye’nin önemli transfer merkezlerinden biri…

İmar planı tekrar düzenlendi ve liman 2016’nın ilk yarısında ihaleye çıkarılacak.

Özelleştirme İdaresi tarafından “Kruvaziyer Limanı” ve “Yük Limanı” olarak ikiye ayrılan liman AVM projesi nedeniyle tartışılmaya devam ediyor.

AVM olursa kapımıza kilit mi vuralım diyen Kemeraltı esnafı özelleştirmeye ilk tepki gösteren kesim oldu.

Liman çalışanları karardan rahatsız...Hak-iş’e bağlı Liman-iş Sendikası da özelleştirmeye karşı çıkıyor.

"Limanda işçi var, makine var, her türlü tesisat var. Limanda hizmet yok," diyen Liman-iş Sendikası İzmir Şube Başkanı Serdar Akdoğan Akdoğan sözlerine şöyle devam etti: "Bunun önünü tıkayan işçiler değildir. Limanı işletemeyen devlettir. Devlet ısrarla eksik hizmet veriyor. Biz çalışmak istiyoruz ama çalıştırmıyorlar. Çünkü bunun faturası bize çıkıyor. Burada çalışan 1500 kişi ne olacak?"

Serdar Akdoğan özelleştirmeyle birlikte yeni bir işsiz ordusunun yaratılacağını söyledi: "İskenderun, Mersin limanı, Samsun Limanı, Bandırma Limanı oraları özelleştirdiler. Orada çalışan tüm işçileri evlerinden barklarından edip İzmir Limanı'na gönderdiler. Şimdi burada çalışanların sonu ne olacak? Devletin bunu açıklaması gerekiyor."

Peki Osmanlı’dan bu yana varlığını sürdüren liman neden özelleştirilmek isteniyor? Akdoğan’a göre amaç rant kapısı açmak: "Özel liman kodamanları özelleştirmeyle liman gemi trafiğini kendi limanlarına kaydıracaklar. Plan bu. Liman yılda 85 milyon tl net karla çalışan bir liman."

Süreci dikkatle izlediklerini söyleyen Liman-iş Sendikası İzmir Şube Başkanı, tüm çevrelere özelleştirmeye karşı mücadele çağrısı yaptı: "Kitle örgütleri, STK, esnaf karşı çıkmalı. Her türlü mücadeleyi vermeliyiz."

HABER: BELMA YÜCEL

KAMERA: AKIN KARA

ulusalkanal.com.tr

liman İzmir Alsancak Limanı