Abdülkadir Selvi strateji değişikliğini yazdı: Yeni anayasa da buzdolabına mı konuyor?

Abdülkadir Selvi strateji değişikliğini yazdı: Yeni anayasa da buzdolabına mı konuyor?

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi "yeni anayasa konusunda hızlandırılmış bir takvim öngörülüyordu. Bu strateji değişti. Tam aksine acele edilmemesi ve zamana yayılması kararı alındığını” yazdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun birlikte bu kararı aldığını yazan Selvi, Erdoğan’nın “millet ikna edilmeden Meclis’e sunulacak bir anayasa teklifine sıcak bakmadığını” belirtti ve “Niye acele ediyoruz?” sorusunun gündeme geldiğini ifade etti.

Ayrıca AKP sandalye sayısının da yeterli olmadığının değerlendirildiğini belirten Selvi, “geniş toplum kesimlerinin desteğinin sağlanması için 'tünelin ucundaki ışığın görülmesi' gerekiyor" dedi.

ulusalkanal.com.tr olarak hatırlatalım, Başbakan Ahmet Davutoğlu geçtiğimiz günlerde "Önümüzdeki bir ay inşallah, en geç iki ay içerisinde bu yazım çalışmaları tamamlanacak. Nisan ayı sonunda Meclis'e, milletimizin beklentilerine uyumlu bir anayasayı sunmayı hedefliyoruz" demişti.

Yeni anayasanın zamana yayılmasında esas etken olanın Erdoğan’ın tavrı olduğu anlaşılıyor.

İşte Selvi’nin yazısının bir kısmı

YENİ anayasa konusunda önemli bir strateji değişikliğine gidildi.

Daha önce anayasa çalışmalarını hızlandıran AK Parti, buna göre eylül ayında referanduma gidilmesini öngörüyordu.

Nisan-mayıs ayında yeni anayasa yazılacak, haziran-temmuz aylarında Meclis’e sunulup, aynı zamanda kamuoyunun tartışmasına açılacaktı.

Yeni anayasa için hızlandırılmış bir takvim öngörülüyordu. Bu strateji değişti. Tam aksine, acele edilmemesi ve zamana yayılması kararı alındı.

OLGUNLAŞMAYA BIRAKILACAK

Bu karar Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu tarafından alındı. “Yeni anayasa olgunlaşma sürecine bırakılacak.”

Anayasanın olgunlaşmaya bırakılması kararının altında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu’nun ortak iradesi yatıyor.

Hükümetin yeni anayasa ve başkanlık sistemi konusundaki iradesinde en ufak bir sapma yok. Hem Cumhurbaşkanlığı hem AK Parti yeni anayasa konusunda çok net ve kararlı. Ancak Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında yapılan değerlendirmelerde süreci hızlandırmak yerine olgunlaşma sürecine bırakma kararı alındı.

Yeni anayasa ile AK Parti, bir yandan 12 Eylül darbe anayasasını tasfiye edecek sivil anayasa iddiasını taşıyor. Diğer taraftan geniş toplum kesimleri tarafından benimsenmesi gerekiyor.

AK Parti, 12 Eylül darbe anayasasını tasfiye edecek olan yeni anayasayı milletle beraber yapmayı amaçlıyor. Bunun için de her bölümün hukukçular, aydınlar, sanatçılar, STK’lar ve kamuoyu tarafından yoğun bir şekilde tartışılmasını amaçlıyor. Bu maksatla Başbakan Davutoğlu, akademisyenlerle, aydınlarla, sanatçılarla, STK’larla bir araya gelecek. Zaten şu ana kadar farklı bakış açılarına sahip 5 ayrı hukukçu grubuyla bir araya geldi.

NİYE ACELE EDİYORUZ?

Amaç geniş halk kesimlerinin işte benim anayasam diyebileceği sivil bir anayasa olunca, “Niye acele ediyoruz” sorusu gündeme geldi.

Yeni anayasayı zamana yayma kararının alınmasında birkaç nokta önemli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan en son Afrika gezisi sırasında, Meclis’te uzlaşmayla bir anayasanın çıkmayacağının görüldüğünü belirterek, AK Parti’nin kendi anayasa teklifini Meclis’e sunabileceğini söylemişti. Bunun üzerine, “Hükümet de böyle düşünüyor?” diye araya girmiştim. Cumhurbaşkanı, “Ben de onu söylüyorum. Doğru olan da bu” demişti. Hükümet, anayasa çalışmalarını hızlandırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, millet ikna edilmeden Meclis’e sunulacak bir anayasa teklifine sıcak bakmadı. Şimdiye kadar her zorluğu milletin desteği ile aşan Erdoğan, anayasanın milletle beraber yapılmasını ve milletin içine sinecek bir anayasanın ortaya çıkarılmasını istedi. Milletin içine sinmeyen bir anayasa istemediğini belirtti.

Yazının tamamı için tıklayınız

ulusalkanal.com.tr

yeni anayasa Abdülkadir Selvi strateji değişikliği