ABD Suriye'den çekiliyor

Türkiye, Fırat'ın doğusuna yönelik bir operasyona hazırlanırken, Amerika'dan kritik bir açıklama geldi. ABD Başkanı Trump, "Suriye'de olma nedenimiz IŞİD'ı yenmekti ve IŞİD'ı yendik" dedi. ABD basınında yer alan haberlere göre de Amerika, Suriye'den tüm askerlerini çekmeyi planlıyor. Beyaz Saray, Suriye'den çekilme kararının Erdoğan-Trump görüşmesinden sonra alındığını açıkladı.

Haberler peş peşe geldi. Amerikan askerlerinin Suriye'den çekildiği iddia edildi. Ardından, ABD Başkanı Donald Trump, "Suriye'de bulunma nedenimiz sadece IŞİD'ti" dedi. Bu gelişmelerin Fırat'ın doğusuna yapılacak operasyondan önce olması dikkat çekti. Beyaz Saray, Suriye'den çekilme kararının Erdoğan-Trump görüşmesinden sonra alındığını açıkladı.

Reuters'a konuşan ABD'li üst düzey bir yetkilinin Suriye'den tüm ABD askerlerini çekmeyi planladıklarını açıkladı.

ABD basını, askerlerin çekilme talimatının Trump tarafından verildiğini yazdı. İddiaya göre, Amerika askerlerini geri çekmeyi düşünüyor.

Bu haberler üzerine ABD Başkanı Doland Trump, Twitter'dan açıklama yaptı. Trump, "Suriye'de olma nedenimiz sadece IŞİD'ı yenmekti ve IŞİD'ı yendik" dedi.

ABD askerlerinin çekilme bilgisi Amerikan Wall Street Journal gazetesinde de yer aldı.

Beyaz Saray'dan açıklama

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Sanders, “DEAŞ’la mücadelenin yeni evresine girmekle beraber, ABD askerlerini ülkeye geri çekmeye başladık.” dedi.

Sanders, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye'de bulunmalarının tek nedeni olan DEAŞ'ı yendiklerini belirtmesinin ardından, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada Sanders, “5 yıl önce DEAŞ Orta Doğu’da çok güçlüydü ve şimdi ABD bu bölgede halifelik ilan eden bu grubu yendi." ifadesini kullandı.

DEAŞ’a karşı Suriye’de alınan galibiyetlerin, Küresel Koalisyon’un sona erdiğine işaret etmediğini aktaran Sanders, “DEAŞ’la mücadelenin yeni evresine girmekle beraber, ABD askerlerini ülkeye geri çekmeye başladık.” değerlendirmesini yaptı.

Trump, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden bugün yaptığı açıklamada, "Başkanlığım döneminde Suriye'de bulunmamızın tek nedeni olan DEAŞ'ı yendik." ifadelerini kullanmıştı.

Amerikan medyası da ABD ordusunun, Suriye'deki 2 bin civarındaki askerini tamamen çekmeyi planladığını ileri sürmüştü.

Reuters'a konuşan bir ABD'li yetkili, tüm Dışişleri Bakanlığı personelinin 24 saat içerisinde Suriye'den tahliye edileceğini söyledi.

ABD'li yetkili, askeri güçlerin DEAŞ'a yönelik son operasyonun son aşamasının tamamlanmasıyla birlikte tamamen çekilmeye başlayacağını söyledi. Tüm askerlerin Suriye'den çekilmesinin 60 ile 100 gün arasında süreceği bildirildi.

ulusal.com.tr

abd suriye