Yunan basınında Çipras

Yunan basınında Çipras

Bay Aleksis Çipras, hükümetinin seçim sonrası Pasok ve Potamı partileri ile işbirliği içinde olmasını arzuladığını söyledi. Dünkü programın ilk bölümünde erkin iki ana adaylarının tartışmaları süresince SRIZA’nın lideri Çipras: "ilerici bir hükümet" için daha geniş bir işbirliği oluşturmaya çalışacağının ve seçim sonuçlarına saygı duyacağının altını çizdi. İsim belirtmeksizin böyle bir anlaşma söz konusu olduğunda Pasok ve Potami tarafında bulunacağı konusunda köklü kararlara sahip olduğunu dolaylı olarak söyledi. Çipras, ‘’ bu iki partinin birlikteliği istemediğini var saysak; ülkeyi yeniden seçime sürükleyeceklerini söyleyebilirim,’’ dedi. Bunların tersine, N.D Yeni Demokrasi Partisi ile olası bir işbirliğini ‘’gerçek dışı’’ olarak tanımladı. Çünkü, iki parti arasında köktenci farklılıklar olduğunu ve bu nedenle bir arada olmanın olanaksız olduğunu söyledi.

SRIZA lideri Çipras, ortakları ile yaptığı görüşmede başbakan olarak erken seçimi savundu. Bununla birlikte, Konstantin Karamanlis’in aykırılığına göndermede bulunarak deneyim ışığında yapılan ve kar olarak adlandırdığı görüşmeler süresince yaptığı hataları sundu: Bütün bunların ‘’daha iyi bir anlaşma’’ sağlamanın uğruna gösterilen çabadan kaynaklandığını söyledi. Ve Çipras, Volfgang Simple’nin (Alman Ekonemi Bakanı nın) dediği gibi ‘’Greksitin’’ ( Yunanistan’ın Syriza önderliğiyle avro’dan cıkma isteğine verilen ad.) ‘’tuzağından’’ kaçınmak için erken seçimi ‘’ulusal sorumluluk secimi’’ olarak nitelendirdi. Anlaşmayı çok sert geçen görüşmeler olarak değerlendirdi. Yaptığı oylaşmada duruşuna ilişkin gururlu olduğunu bildirdi ve karne olarak da , ‘’gerekli bir anlaşma yaptık, bununla birlikte de iyi bir zemin kazandık,’’dedi. Bay Çipras gösterdiğii yedi aylık çabada hükümetinin diğer hükümetlerden farklı bir öğe yaratan yapısı olduğunu söyledi.

Bay Çipras konuyla ilgili soruyu yanıtlarken: Yunan borçlarına fayda sağlamak için Rusya’ya, Çin’e, İran’a ve Arap ülkelerine bizzat kendisi ya da ortaklarının gittiğini reddetti. Bu görüşmelerin amacı ülkesine yatırımları çekmekti. Çipras ayrıca, başbakan olmadan önde IMF’den alınan paralarla sağlanan rahatlık politikasını değerlendirdi: Avrupa Birliği üyeleri ’’kendi önemlerini almak için’’ bizleri yapacakları bağışlardan saf dışı bıraktılar. SRIZA Partisi Başkanı, özel eğitime yapılan %23’lük vergi ısrarının yanlış bir davranış ‘’yanlış hedef’’ olduğunu ve sığır etine yapılan %23’lük vergiyi de geri getirmekten vazgeçerek ağırlaştırılmış ücretleri ertelemek için bu fiyatlara denk önlemler alacağının muştusunu verdi. Çipras ayrıca, başbakan seçildiği takdirde güçsüzlerin korunmasını sağlayan yeniliklerin ‘’saatli bomba’’ sının sigortası olacağını söyledi.

Çevirmen: Gökben Kader Keskin

yunanistan çipras sriza