Azerbaycan'dan Ermenistan açıklaması

Sahada Ermenistan'ı ezen Azerbaycan'dan krizin diplomatik çözümüne ilişkin önemli açıklamalar geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, "Paşinyan’la Moskova’da Dağlık Karabağ’ı görüşme olasılığını dışlamıyorum" dedi. Barış gücüne karşı olmadıklarını söyleyen Aliyev, bunu konuşmak için henüz erken yorumunu yaptı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Karabağ'da referandumun ise söz konusu olmayacağını vurguladı. Cephedeki yenilgiden Türkiye’yi sorumlu tutan Erivan yönetiminin NATO hamlesi ise sonuçsuz kaldı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Karabağ’da çatışmanın tarafı değiliz” dedi.

Azerbaycan'dan Ermenistan açıklaması

Sahada üstün olan Azerbaycan'dan önemli bir diplomatik hamle geldi. Aliyev, Paşinyan ile görüşme olasılığını dışlamadığını söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Dağlık Karabağ mücadelesi ile ilgili kritik açıklamalar yaptı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Moskova'da görüşme olasılığını dışlamadığını söyledi.

'Dağlık Karabağ'a barış gücü yerleştirilmesine karşı olmadıklarını belirten Aliyev, bunu konuşmak için erken olduğunu söyledi. Barış gücü için Azerbaycan'ın kendi şartlarını sunacağını vurguladı.

Aliyev, Dağlık Karabağ'da referandumun ise söz konusu olmayacağını vurguladı.

Cephedeki yenilgiden Türkiye’yi sorumlu tutan Erivan yönetimi, NATO’dan Ankara’ya baskı yapmasını istedi. Brüksel’de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşen Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, Türkiye'nin desteğini kesmesi halinde sorunun çözüleceğini ileri sürdü.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise, Sarkisyan’a “Karabağ’da çatışmanın tarafı değiliz” yanıtını verdi. NATO’nun sivillerin hedef alınmasından duyduğu rahatsızlığı da dile getiren Stoltenberg, “bu durum derhal durmalı” diye konuştu.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye ve Azerbaycan’ın 2010 yılında askeri iş birliği anlaşması imzaladığını hatırlattı. Oktay, “talep gelmesi halinde Türkiye desteğini zaten açıktan yapar” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Dağlık karabağ konusunda Minsk grubu ve Avrupa ülkelerinin tavrını eleştirdi. Akar, "30 senedir susanlar barıştan, ateşkesten, görüşmelerden, müzakereden bahsetmeye başladılar. Hiç samimi değil” diye konuştu.

ulusal.com.tr

Azerbaycan nato moskova dağlık karabağ Ermenistan