Seçime 6 gün kaldı! İşte partiler için kritik 35 il

1 Kasım seçimlerine 6 gün kaldı. Siyasi partiler az bir farkla milletvekili çıkaramadıkları 35 kritik ilde çalışmalarını yoğunlaştırdı. Liderler, terör ve güvenlik sorunu nedeniyle mitinglerinin birçoğunu iptal etti. Seçim sürecinde son durum ne?

Seçime 6 gün kaldı! İşte partiler için kritik 35 il

1 Kasım Milletvekili Genel Seçimleri için son haftaya girildi.

Bu seçimde milletvekili listesinde en köklü değişikliği AKP yaptı. AKP’den 31, CHP’den 1, MHP’den 2, HDP’den ise 3 milletvekili bu sefer listede yer almadı. AKP, 7 Haziran’da çıkardığı 258 milletvekiline en az 18 sandalye daha eklemek istiyor. CHP, MHP ve HDP de kritik oy farklarıyla kazandığı vekillikleri kaptırmama peşinde. Bu nedenle partiler ince eleyip sık dokuyor. Seçimlerden sonra “tek parti iktidarı mı, koalisyon mu” sorusunun yanıtını 35 ilde kıyasıya bir rekabetle kazanılacak 39 milletvekilli belirleyecek. Tüm partiler bu illerde listenin son sırasından seçilecek ismin kendi adayı olması için çabalıyor.

Yaşanan terör olayları ile şehit haberlerinin artması ve Ankara’daki patlamada 102 kişinin hayatını kaybetmesi, seçim sürecini de etkiledi. Terör ve güvenlik sorunu nedeniyle liderler miting programlarının birçoğunu iptal etti.

AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, büyük illerde mitinglerini sürdürüyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise büyük mitinglerini iptal etti. Ankara katliamının ardından İzmir mitingini erteleyen MHP Lideri Devlet Bahçeli de büyük mitinglerini İstanbul ve Ankara’da yaptı. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de AİHM zaferinin ardından ilk kez seçmenleriyle buluştu. Perinçek ilk mitingini İzmir’de yaptı. 29 Ekim’de de Ankara’da Vatan Partisi’nin ikinci büyük mitingi yapılacak.

Seçime yaklaşırken bazı yasaklar da başladı. Örneğin, resmi araçlar kullanılamıyor, anket ve kamuoyu araştırması yayınlanamıyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun belirlediği takvime göre, propaganda serbestliği de 31 Ekim Cumartesi günü saat 18:00’de sona erecek.

Kocaeli, İstanbul, Samsun, Ankara, Amasya, Malatya, Aydın, Çorum, Hatay, İzmir, Diyarbakır, Balıkesir, Van, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adana, Iğdır, Ordu, Konya, Çankırı, Erzincan, Giresun, Bursa, Manisa, Elazığ, Kayseri, Sivas, Eskişehir, Kırklareli, Ağrı, Niğde, Burdur, Erzurum, Bayburt, Adıyaman’da, 39 vekilin hangi partiden olacağını, yüzde 0.1 ile yüzde 3 arasındaki oy değişimi belirleyecek.

ulusalkanal.com.tr

1 kasım seçimleri