Rusya olmasaydı Türkiye’nin bir çok yerinde turizm olmazdı
Turizm sezonu başlarken bacasız sanayinin başkenti Antalya'da turizmciler panelde, hem geçmiş yılın değerlendirmesini yaptı, hem de yeni sezondan beklentilerini dile getirdi
Panele Rusya’da yaşanan ekonomik kriz damga vururken Rusya’nın Türkiye turizmi açısından önemine dikkat çekildi. Panelde konuşmacılardan Anex Tour temsilcisi Neşet Koçkar’ın Rusya’ya Türkiye’nin çok şey borçlu olduğu ile ilgili yaptığı değerlendirme ve uyarılar ön plana çıktı.
15-22 Nisan Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında, Antalya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Akdeniz Üniversitesi(AÜ) Turizm Fakültesi işbirliğinde "2014 Yılı Turizm Sektörü Değerlendirmesi ve 2015 Yılından Beklentiler" konulu "2015 Turizm Haftası" paneli gerçekleştirildi. AÜ Turizm Fakültesi Nuri Özaltın Konferans Salonu'nda gerçekleşen panele AÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Aksu oturum başkanı olarak katılırken, ICF Airports'dan Yaşar Döngel, Crystal Otelleri'nden Umman Çetinbaş, Antalya Tanıtım Vakfı'ndan Nizamettin Şen, SunExpress'den Emre Bahtaoğlu, Anex Tour'dan Neşet Koçkar ve NBK Touristic'ten Recep Yavuz da panelin konuşmacısıydılar. Turizm öğrencilerinin de izlediği panelde turizm açısından geçmiş yılın değerlendirilmesi yapılırken, önümüzdeki sezondan da beklentiler dile getirildi.
Rusya Krizi Tabloyu Ters Düz Etti
ICF Airports Temsilcisi Yaşar Döngel, 2014 yılına aslında iyi giriş yapıldığını, Ağustos ayının sonuna kadar istatistiksel rakamlarında bu iyi gidişi doğruladığını belirterek, Rusya’da yaşanan olumsuzluklarla birlikte bu tablonun tersine döndüğünü vurguladı. Yıllık rakamsal bilgileri aktaran Döngel, “Eylül ayında Ruslar -%14, Ekim ayında -%15 ve nihayet yılı sadece ve sadece %3 artışla tamamlayabildik” diye konuştu. Rusya’daki krizin en az 3 yıl daha devam edeceği ile ilgili tahminini dile getiren Döngel, rublenin dolar karşısındaki belirsizliğinin paket fiyatı oluşturmak ve tüketicinin karar sürecinde ki etkisinin belirleyiciliğine dikkat çekerek, “Artık bir yerde dengeye otursa da, nerde oturacaksa otursun, ona göre hem kurumlar hem de kişiler pozisyon alabilseler” yorumunda bulundu. Havalimanı ticareti ile ilgili ilk üç aylık rakamsal verileri de paylaşan Döngel, %50 civarında bir daralmanın yanında Rus turistlerin harcamalarının da -%40 olduğunu belirterek bunun da hem sayı olarak azalma hem de kişi başı harcamalarının düşmesi anlamına geldiğini vurguladı.
2025’de Turizm Asya’da Yeşerecek
Dünya turizminin giderek Asya’ya doğru kaydığını söyleyen Döngel, 2025 yılında dünya turizminin %25’inin Asya’da gerçekleşeceğini belirtti, bugünden buna göre planlanmanın yapılması gerektiğini vurguladı.
Siyasiler Müsebbiptir
Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Nizamettin Şen, turizmin ancak güven ve barış ortamında yapılabileceğini vurguladı. Şen, Turizmin Rusya’da Türkiye açısından kaybını ekonomik sebeplere bağlarken, Batı ülkeleri için ise kaybın imaj sorunu olduğuna dikkat çekti, imaj kaybından siyasileri sorumlu tuttu. Şen; “Batı’daki kaybımız imaj sorunu olduğuna göre, buradaki imajımızı sorgulamamız gerekiyor. Bizim ürünümüz değişmedi. Üstelik giderek de kalite artıyor. Bizim siyasi olarak ortaya çıkmış olan yanlış imajımız orada çok hızlı bir şekilde algılanabiliyor. Türkiye’nin bu konuda yeniden kendini iyi analiz etmesi gerekiyor. Yani siyasiler bu konunun müsebbipleridir” ifadelerini kullandı.
149 Binden 7 Bine Düştü
Anex Tour Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Koçkar’ın konuşması panele damga vurdu. 2014 yılı ile ilgili verileri paylaşarak söze başlayan Koçkar, “2014 yılında Antalya’ya Nisan ayında 243 bin Alman gelmiş. 243 bin Almanın geldiği yerde bu nisanın ilk 10 gününde 73 bin Alman geldiyse, diyebiliriz ki %5, %10’un üzerinde kapatabiliriz. Çünkü nisanın sonu yaklaştıkça gelen sayısı artar. Ama 149 bin Rus’un geldiği yerde bütün bir Nisan 2014 7 bin kişi gelmiş sadece. Şimdi 7 bin kişinin geldiği yerde de bu tekrar 150 bin olacak demeyeceğiz herhalde. Ben en azından uçakların sahibi olarak ya da yolcuyu satan olarak böyle bir manzara görmüyorum. Benim şuanda gördüğüm; erken rezervasyonlar minimumun %50 gerisinde” diye konuştu.
Eğer Rusya Olmasaydı Ne Olurdu? İşte Koçkar’a Göre Yanıtları…
Rusya’nın Türkiye turizmi açısından önemine dikkat çektiği konuşmasında Koçkar, ya Rusya olmasaydı? sorusunun çarpıcı yanıtlarını şöyle sıraladı; “Rusya olamasaydı bugün Antalya’da hatta bir adım daha atalım Türkiye’nin birçok yerinde bu turizm olmazdı. Rusya olmasaydı Antalya’da bir sürü bugün dünya çapında bizi markalaştıran ya da vitrinimiz olan hiçbir otel olmazdı. Eğer bugün Rusya olmasaydı, 21-22 Euro’ya çıkarabilir miydik, Avrupa’da ki satış rakamlarımızı? Eğer Rusya olmasaydı Belek böyle olmazdı, Kundu hala açılmamıştı, orası hala bataklıktı. Rusya olmasaydı Antalya’da şuan iş yapan esnafın %80’i yoktu. Hani geçen gün Vali Bey bile dedi ya; “Simitçi bile soruyor.” Haklı. Rusya olmasaydı havaalanında dünyanın en pahalı portakal suyunu hiçbir zaman satamayacaklardı, 3,4 milyar dolarlık yatırıma girmeyeceklerdi. Yani Rusya konusunda şuanda şöyle bir hata yapmamız lazım; hatta bu espri oldu, ‘yıllarca bu eşeğe bindik ama bu eşek öldü.’ Çok şey borçluyuz. Eğer bu alışkanlığı kesersek ki Ukrayna’da bunu yaşadık, 2008 yılında Ukrayna 500 binlere dayanmıştı. Antalya’nın dördüncü büyük pazarıydı. Bir kriz yaşandı 2008’de, Ukrayna atlatamadı ama Rusya atlattı. Biz inatla dedik ki; ‘lütfen Ukrayna’ya ayrı fiyat uygulayın.’ Siz bugün Allah’ın Avrupalısına Ukraynalılardan daha ucuzuna veriyorsunuz, adam daha zengin oldu halde, özellikle otellere. Bunu yapmadılar. Ukrayna bugün 200 binlere falan düştü. Bir pazarı yaratmak çok zor.”
Rusya’yı Kaybedersek Antalya Çok Şey Kaybeder
Rusya’da yaşanan sıkıntılara rağmen Rus turistin kaybı halinde yaşanabilecek sıkıntıları çarpıcı sözlerle dile getiren Koçkar, yapılması gerekenler konusunda da önerilerde bulundu. Koçkar; ”Yani Rusya’yı kaybedersek Antalya oyunu kaybeder. Rusya’yı kaybedersek Antalya çok şey kaybeder. Dolayısıyla bu alışkanlığı kaybetmemek zorundayız. Yani gerekiyorsa bunca yıl pahalı verdik, bu yıl ucuz vereceksek ucuz vereceğiz. Vermek zorundayız, yani o alışkanlığı kaybedersek geri kazanmak çok zor olur. Bu bence önemli. Çünkü hep Avrupalıların artısından, ekonomik gelişmesinden bahsedildi ama Rusya dünyanın en büyük coğrafyası, dünyada ki en ciddi doğal kaynaklara sahip, kültürel olarak bizlere, gerçekten çok akraba gibi olduk, yakın hissediyorlar ve coğrafi olarak çok yakınız. Yani tatil seçeneklerinde çok yakınız. Soçi ve Kırım asla bize rakip olamaz” ifadelerini kullandı.
Haber: Devrim Dönmez Koçak
Fotoğraf: Ekin Akgün
ulusalkanal.com.tr