Fay yasası tartışması sürüyor: Jeofizik Mühendisleri Odası mevcut yönetmeliklerin yeterli olduğunu söylüyor

Fay yasası tartışmaları devam ediyor. Jeofizik Mühendisleri Odası'nın fay yasasına karşı çıkması tepki toplamıştı. Oda adına Jeofizik Yüksek Mühendisi Burak Çatlıoğlu, Ulusal Kanal'a konuştu. Çatlığolu, "Mevcut yönetmeliklerin yeterli olduğunu" söyledi.

Fay yasası tartışması sürüyor: Jeofizik Mühendisleri Odası mevcut yönetmeliklerin yeterli olduğunu söylüyor

Haber: Yalçın Semir Akarsu

Fay yasasına karşı açıklama yapan Jeofizik Mühendisleri Odası'ndan bir açıklama daha geldi.

Geçtiğimiz günlerde Ulusal Kanal ekranlarında fay yasasının ayrıntılarını anlatan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Jeofizik Mühendisleri Odası'nın açıklamasının yanlış bilgiler üzerine kurulu olduğunu söylemişti. Oda adına yanıt Jeofizik Yüksek Mühendisi Burak Çatlıoğlu'ndan geldi.

Prof. Dr. Sözbilir, Fay Yasasını hazırlayan 32 kişilik ekibin Deprem Daire Başkanlığı tarafından belirlendiğini, Jeofizikçi bilim insanlarının da bu komisyonda olduğunu söylemişti. Jeofizik Mühendisleri odası adına konuşan Çatlıoğlu ise odanın komisyona alınmamasına tepki gösterdi.

Bu meselenin yönetmeliklerle çözülebileceğini söyleyen Burak Çatlıoğlu, fay yasasının dünyada 2 ülkede olduğunu belirtti. Hasan Sözbilir ise ülkemizde birçok şehrin fay üzerine kurulu olduğunu ve fay üzerinde bulunan yapıların yıkılmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulamıştı.

Yasa ile yapılmak istenen var olan yönetmelikte bir standardın oluşturulması. Jeofizik Yüksek Mühendisi Çatlıoğlu ise var olan yönetmeliklerin güncellenmesi durumunda, yeni bir yasa çıkarılmasını gereksiz gördüklerini belirtti.

Çatlıoğlu, bu tip bilimsel tartışmaların bilimsel ortamlarda yapılmasının daha doğru olacağını belirtti. Fay yasasını tartışmak için TMMOB'a bağlı birçok odanın katkı sunabileceğini söyledi.

deprem TMMOB jeofizik Fay Yasası