Çift kol naklinin ardından Mustafa Sağır'ın son durumu
AKDENİZ Üniversitesi Hastanesi'nde 23 yaşındaki Emin Konar'dan alınan kolların 11 saatlik operasyonla nakledildiği 29 yaşındaki Mustafa Sağır, uyandı. Doktorlar eşliğinde nakilden sonra ilk kez oğlunu gören baba Mustafa Sağır, "Bu kadar erken uyanacağını tahmin etmiyorduk, durumu gayet iyi" dedi.
Antalya'da 31 Ocak'ta geçirdiği trafik kazası sonrasında tedaviye alındığı Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 1 Şubat'ta beyin ölümü gerçekleşen Emin Konar'ın kolları ve organları bağışlandı. Konar'ın kolları, dün Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlenen Özkan ile aynı bölümdeki öğretim üyesi eşi Prof. Dr. Ömer Özkan ve 35 kişiyi bulan ekibince başarılı bir operasyonla Mustafa Sağır'a nakledildi. Yaklaşık 11 saat süren operasyonun ardından Mustafa Sağır, yoğun bakım ünitesinde tedaviye alındı.
BABASI ZİYARET ETTİ
Adıyaman'da 2008 yılında çalıştığı tarlada bulduğu amonyum sülfat ve amonyum nitrat karışımının patlaması sonucu kollarını kaybeden Mustafa Sağır, sabah saatlerinde uyandı. Aynı adı taşıyan baba Mustafa Sağır, oğlunu saat 10.30'da yoğun bakım servisinde doktorlar eşliğinde ziyaret etti. Oğlunu ilk gördüğünde çok duygulandığını söyleyen Mustafa Sağır, "Oğlumu yeni kollarıyla gördüm. Kendisi uyanıktı, konuştuk. Bu kadar erken uyanacağını tahmin etmiyorduk, durumu gayet iyi. Her şey yolunda, umarım daha da iyi olur" dedi.
SAĞLIĞINA KAVUŞUNCA EVLENECEK
2008 yılında geçirdiği kaza nedeniyle oğlunun kollarını kaybettiğini hatırlatan Mustafa Sağır, "Kazadan kısa süre önce oğlum nişanlanmıştı. Birbirlerini çok seviyorlardı. Ancak kaza nedeniyle oğlum ve nişanlısı ayrıldı. Oğlumu evlendirmek istedim, ama kendisi istemedi. Sağlığına kavuşursa evlendireceğim" diye konuştu. Mustafa Sağır, operasyonu yapan doktorlara da teşekkür etti.
DİĞER HASTALARA DA CAN VERDİ
Emin Konar'ın uzuvlarının yanı sıra bağışlanan kalp, karaciğer, akciğer, böbrek, pankreas ve kornealar, organ bekleyen hastalara can oldu. Konar'ın bağışlanan kalbi Prof. Dr. Ömer Bayezid ve ekibi tarafından 6 saat süren operasyonla Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 2 yıldır kalp bekleyen 53 yaşındaki Baki Bilgin'e nakledildi. Konar'ın karaciğeri 66 yaşındaki İbrahim Boyacı'ya, bir böbrek ve pankreası 41 yaşındaki Fikret Aydın'a, diğer böbrek ise 40 yaşındaki Ayhan Boz'a nakledildi. Konar'ın korneaları da iki hastaya ışık oldu. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ndeki bu nakilleri Prof. Dr. Bülent Aydınlı, Doç.Dr. İbrahim Ali Osmanoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Halil Erbiş gerçekleştirdi. Emin Konar'ın akciğeri ise Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi'nde organ bekleyen hastaya nakledildi.
Böbrek nakli olan hastalardan Fikret Aydın, "Şeker hastalığına bağlı böbrek yetmezliğim var. Nakille sağlığıma kavuşmayı ümit ediyorum" dedi. Ayhan Boz ise 2 yıldır diyaliz tedavisi gördüğünü anlatarak, 2 yıldır Sağlık Bakanlığı Ulusal Organ Bekleme sırasında organ beklediğini söyledi.
'KARACİĞER NAKLİ GİBİ RAHATTI'
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde Mustafa Sağır'a çift kol nakli ameliyatını gerçekleştiren ekibin başkanı Prof. Dr. Ömer Özkan, yaklaşık 11 saat süren ameliyatın karaciğer nakli yapar gibi rahat geçtiğini belirterek, “Şu an için en ufak sorun görünmüyor. Hasta yoğun bakımda uyandırıldı. Öğleden sonra servise alınması planlanıyor" dedi.
AÜ Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakil Merkezi'ndeki basın toplantısına, AÜ rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal'la birlikte AÜ Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Murat Turhan, Organ Nakil Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, ameliyatı gerçekleştiren ekipten Prof. Dr. Ömer Özkan, Doç. Dr. Özlenen Özkan, Prof. Dr. Sinan Tozoğlu, diş hekimi İsmail Avşar, Prof. Dr. Hüseyin Koçak, Prof. Dr. Neval Boztuğ Uz, Prof. Dr. Kadir Bacakoğlu, Yrd. Doç. Dr. Salih Çelik, koordinatör Uzman Nilgün Keçecioğlu katıldı.
48 SAATTE 11 NAKİL
Toplantıda AÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, birkaç gün öncesinde de 48 saat içinde 3'ü karaciğer, 7'Si böbrek ve 1 de pankreas olmak üzere 11 organ nakli gerçekleştirdiklerini söyledi. Hemen ardından dün de Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekip tarafından çift kol nakli yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Ünal, “Bu bildiğiniz gibi bizim merkezimizde yapılan üçüncü çift kol nakli. Bu başarıdan dolayı organ nakli merkezimizi, ekibimizi tebrik ediyor, kutluyoruz" dedi.
EKİP ÇALIŞMASI
Nakli gerçekleştiren ekibin başkanı Prof. Dr. Ömer Özkan, kompozit doku nakli bireysel olarak az miktarda yapılmasına rağmen hem AÜ Organ Nakil Merkezi hem de Türkiye için değerli nakiller olduğuna dikkat çekti. 15'in üzerinde naklin son 5 gün içinde AÜ Hastanesi'nde gerçekleştirildiğini kaydeden Prof. Dr. Özkan, “Hastanenin vizyonu diğer tüm bölümlerle birlikte organ nakli açısından bizleri çok mutlu ediyor. Burada sadece bireysel olarak benim üzerime düşen bir şey yok. Tüm ekip olarak yapıyoruz" diye konuştu.
'SORUN YOK'
Prof. Dr. Özkan, Sağır'a yapılan naklin üzerinden 24 saat geçmemesine rağmen hastanın yoğun bakımda uyandırıldığını, öğleden sonra servise almayı planladıklarını söyledi. Prof. Dr. Özkan, Sağır'ın son durumuna ilişkin, “Şu an için en ufak sorun görünmüyor. Bu tür ameliyatlarda erken dönemdeki görüntü önemli. İlk 10 günlük dönem çok önemli. Özellikle cerrahi komplikasyon olmaması, dokunun tutması açısından. Bunun için serviste yakın gözlem içinde tutulacak. İnşallah bunu da başarılı bir şekilde geçirip evine taburcu ederiz" diye konuştu.
BU RİSKE DEĞER
Nakil ameliyatının yaklaşık 11 saat sürdüğünü ve karaciğer nakli gibi rahat geçtiğini belirten Prof. Dr. Özkan, hayati riskin sadece doku nakillerinde değil, diğer organ nakillerinde de söz konusu olabileceğini aktardı. Prof. Dr. Özkan şöyle konuştu:
“Günümüzde 2000 yılından sonra çok başarılı nakiller yapılıyor ama diğer hastaları göre yaşamlarına daha dikkat etmeleri gerekir. Yaşamlarına dikkat edecekler, temiz olacaklar. Hatta ne kadar dikkat ederse etsin çok basit bir gribi çok ağır atlatabilirler. Basit bir enfeksiyondan tümöre dönme ihtimali çok daha yüksektir. Bunların önlemlerini yakın takipte almak durumundayız. Hasta da biz de dikkat edeceğiz. Ama iki kolu olmayan bir insan için bu risk değer."
Prof. Dr. Özkan, hastanın 1'inci yılın sonunda kollarını kullanmasını beklediklerini, en azından duyan bir kola sahip olarak şu ana kadar yapamadığı birçok şeyi yapabilir hale geleceğini aktardı.
43 HASTA KOL NAKLİ İÇİN BEKLİYOR
Prof. Dr. Özkan, yeni bir yüz nakli olup olmayacağına ilişkin bir soruya ise “Her zaman hazırız biz. Ama önemli olan çift kol nakli için 43 hastamız bekliyor. Önceliğimiz şu an için onlar. Onları biraz rahatlatmaya çalışıyoruz. O nedenle mümkün olduğunca özenli, stres olmadan kendi merkezimizde çıkacak donörlere öncelik vermeye çalışıyoruz" diye konuştu. Kompozit doku nakilleri için verici sayısının dünya ortalamasından çok da az olmadığının altını çizen Prof. Dr. Özkan, “Geçtiğimiz yıl içinde hem kol hem yüz için 5 donörümüz oldu. Ama biraz ince eleyip güzel dokumamız gerekiyor. Bu hastalarda en ufak bir hata bizleri de herkesi de üzüyor" dedi. Prof. Dr. Özkan, 1 hafta önce çok uygun bir donör olduğunu fakat kullanamadıklarını belirtti.
DONÖR EKSİK TESLİM EDİLMİYOR
Doç. Dr. Özlenen Özkan, kompozit doku bağışında ailelerin eksik teslim alma korkusu yaşadığını belirterek, “Hiçbir şekilde eksik teslim edilmiyor. Protezler takılıyor ve o aileye teslim ediliyor" dedi. DHA