Vaka sayılarını düşürecek dört öneri

Uzmanlar, salgında vaka sayılarını düşürecek “Kamuda ve özel sektörde kademeli mesai, toplu taşımada seyreltme, şehirler arası seyahat kısıtlaması, mümkün olan sektörlerde uzaktan çalışma modeli” önerilerinde bulundu.

Vaka sayılarını düşürecek dört öneri

Özlem Konur Usta / Aydınlık Gazetesi

Kovid-19 salgınında önceki gün bir günde hayatını kaybeden kişi sayısı 276 ile en yüksek seviyeye ulaştı. Yeni önlemler kapıda… Sağlık Bakanlığı Toplumda Salgın Yönetimi Bilim Kurulu üyesi ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk SağlığıAnabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Deniz Çalışkan, yerinde karar döneminin devam etmekle birlikte merkezi kararların daha fazla ihtiyaç olduğu bir döneme geçildiğini söyledi.

Günlük vaka sayısı 54 bin 740 ile önceki gün en yüksek sayıya ulaştı. Sayının 10 gün öncesinin bir yansıması olduğunu söyleyen Çalışkan sözlerine şöyle devam etti: “10 gün içinde bazı kademelerin yüz yüze eğitimden uzaktan eğitime geçmesi dışında büyük bir karar alınmadı. Tırmanış bu şekilde devam edecek. Bilim kurulunda kapanmaya ilişkin önerilerde çok daha önce gündeme geldi. Artış ürkütücü… Mart ayında yerinde karar dönemine geçtiğimizde iller arasında ciddi farklılıklar vardı. Fakat şimdi haritanın neredeyse tamamı kırmızı. Yerinde karar süreci devam etmekle birlikte merkezi otoritenin kitlesel hareketleri önleyecek önlemler alması gerekiyor.”

ÖNLEMLER SIKILAŞTIRILMALI

“Ramazan ayının başlamasıyla birlikte bazı önlemler alınacak. Bilim Kurulu toplantısından çıkacak tavsiyeler bakanlar kurulunda konuşulacak. Önlemlerin bir miktar daha sıkılaşacağını düşünüyoruz. Gıda işletmelerinin evlere paket servis sistemine geçmesi daha önce kararlaştırılmıştı. Buna ek olarak özel sektör ve kamuda kademeli mesai düşünülmeli. İşyerlerinin güvenliğini sağlamamız gerekiyor. Aynı ortamda çalışan kişi sayısı seyreltilmeli. Seyahat yasakları getirilebilir. 65 yaş üstü bireylerin şehir dışına çıkmasına yönelik kısıtlama var. Bununla ilgili daha ileri kararlar alınabilir. Seyreltilmiş toplu taşıma kuralları yeniden gündeme gelmeli. Biz teması azaltmaya yönelik önlemler alsaydık, her gün ölmekte olan 250 vatandaşımız hayatını yitirmeyecekti.”

ZORUNLU DEĞİLSE EVDEN ÇIKMA’

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, ekonomik nedenlerle 1 hafta 10 günlük kapanma yapamıyorsak bile iş hayatı dışındaki kesimin hareketinin kısıtlanması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. İsmail Balık “Günlük vaka sayılarının çok artması ve mutant virüs nedeniyle daha sıkı tedbirler alınmalı. Türkiye’de ramazan ayında genellikle hareketlilik azalır, bu bir fırsat olarak değerledirilmeli. Hastalık toplu taşıma, kalabalık işyerleri ve aile içinde yayılıyor. Akraba ziyaretleri ile bulaşma önplanda” dedi. Prof. Dr. Balık’ın önerileri şöyle:

Geçen yıl nisan ayında yaptığımız gibi zorunlu değilsek evden çıkmamalıyız.

Markete haftada bir kez biriktirerek ve tenha saatlerde gitmeliyiz.

Aktif olarak çalışma hayatında olmayan kesimin hareketi kısıtlanmalı.

Çalışma hayatı dışındaki genç ve yaşlılara toplu taşımayı yasaklanmalı.

İller arası seyahat kısıtlaması gelmeli.

Ekonomiyi zora sokmayacak tüm alanlar kapatılmalı.

Kademeli mesai ve işyerlerinde sıkı korunma tedbirleri alınmalı. Yüz yüze çalışan sayısı seyreltilmeli, vardiyalı çalışma düzenine geçilmeli. Kalabalık ortamlarda çalışanlara sürekli ve düzenli tarama testi yaptırılmalı.

GRİP AŞISI YANLIŞ

Herkesin kendisini korumaya özen göstermesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Çalışkan sözlerine şöyle devam etti: “Umursamaz olan grup hastalığın grip gibi olduğunu düşünüyor. Ama öyle değil. Hiç tahmin etmediğiniz insanlar ağır geçiriyor. Biz hafif geçirebiliriz ama bulaştırdığımız kişide ağır seyredebilir. Sevdiklerimizi kaybedebiliriz. Bunu sorumluluğu çok ağır. Kamusal önlemler gelene kadar üstümüze düşeni yapmalıyız. Kapalı ortamda mutlaka çift maske takmalıyız. 1 metrelik korunma mesafesini artık 2 metreye çıkardık. Gerekli değilse kimse dışarıya çıkmamalı, kalabalık yerlerde bulunmamalı. Kapalı ortam, kötü havalandırma ve kalabalık Kovid-19’un en sevdiği üçlü…”

MÜCADELE BİLİMİN REHBERLİĞİNDE YÜRÜYOR

Cumhuriyetçi Hekimler İkinci Başkanı İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hikmet Çevik, ramazanın başlamasıyla devreye girecek önlemlerle vaka sayılarının düşeceğini söyledi. Çevik şöyle konuştu: “Vaka sayısı artıyor, çaresi kapanma önlemleri. Türkiye de birkaç gün içinde bu önlemleri hayata geçirecek. Vaka sayılarını takip ederek gerekirse önlemler sıkılaştırılacaktır. İkinci dalgada vaka sayısı 30-40 bin arasındaydı. Ağır hasta sayısı 6 binlerdeydi. Şimdi vaka sayısı yüksek olmasına rağmen ağır hasta sayısı daha düşük. Üçüncü dalga nitelik olarak farklı. Aşı nedeniyle salgının yıkıcı etkisi azaldı. Önlemler, sayılara bakılarak alınıyor. Salgınla mücadele bilim kurulunun rehberliğinde yürüyor ve doğru şekilde ilerliyor. Bilim kurulunun varlığına müteşekkiriz. Önlemler hayata geçtikten sonra vaka sayıları da düşecektir. Türkiye’de önlemlere uyumun Batı’ya göre çok yüksek olduğunu görüyoruz. Maske takma oranımız yüksek. Toplanma ile ilgili sorunlar var buna yönelik de önlem alındı.”

vaka aşı sağlık bakanlığı seyahat sektör aydınlık tedbir salgın grip Toplu Taşıma Bilim Kurulu grip aşısı halk sağlığı Salgın Yönetimi