"Vatansever" ihbarcı ortaya çıktı

Ergenekon ve Balyoz gibi kumpas davaları, "vatansever bir subay" gibi takma adlarla ya da sahte isimli ihbar mektuplarıyla başlatıldı. İhbarcıların kimliği kumpaslar sürecinde belirlenemedi. Mersin’de açılan ve 66 kişinin yargılandığı bir davanın dosyasına giren görüntülerde sahte ihbarcı kameraya yakalandı. Maskeli ve eldivenli ihbarcının kimliği yine anlaşılamadı.

"Vatansever" ihbarcı ortaya çıktı

Kimi "vatansever bir subay" imzasıyla gönderildi, kimi sahte bir isimle. Kumpas davalarını başlatan, yüzlerce kişinin tutuklanmasına neden olan o ihbar mektupları oldu. Ancak F tipi hakim ve savcılar, ihbarcıların kimliğini hiç araştırmadı. Bu nedenle ihbarcıların kim olduğu hiç anlaşılamadı.

Bazı sahte isimli ihbarcıların görüntülerine bile ulaşıldı ancak kimlikleri tespit edilmedi. "Vatansever subay" kod adıyla Ergenekon savcısı Zekeriya Öz'e sahte ihbar gönderen şahısın görüntüleri ilk kez 17 Mart 2014'te Ulusal Kanal'da yayınlanmıştı.

Kameralara yakalanan bir diğer sahte ihbarcının görüntüleri de Mersin'de açılan dava dosyasına girdi. Haber Hürriyet Gazetesi'nde yayınlandı.

F tipi örgütle mücadele kapsamında, Mersin Emniyet Müdürlüğü'ne birçok şube müdürü görevden alınmış, haklarında ‘usulsüz telefon dinlemeleri, silahlı terör örgütü kurmak ve üye olmak’ gibi iddialarla dava açılmıştı.

1 Ocak 2014’te Mersin Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne Emniyet Müdürü Volkan İmişçi atandı. Ancak bu kez İmişçi hakkında sahte isimli ihbar mektupları gönderildi. Emniyet, sahte isimlerle gönderilen mektupların peşine düştü.

Mektupların 11 Mart 2014’te Mersin Huzurkent PTT şubesinden postaya verildiği tespit edildi. Şubedeki kamera görüntüleri incelenince ihbarcının görüntüsüne de ulaşıldı.

İhbarcının koyu renk bir bere, beyaz bir şapka, güneş gözlüğü ve hasta maskesiyle kendini gizlediği görüldü. Elinde de eldiven vardı.

Zaman zaman kafasını eğip, kimi zaman maskesini düzelten ihbarcı mektupları görevliye teslim edip PTT şubesinden ayrılıyordu.

Görüntüler, Mersin’de eski polis müdürlerinin de aralarında bulunduğu 66 kişinin yargılandığı dava dosyasına girdi.

Mersin Cumhuriyet Savcısı Talip Akgedik tarafından hazırlanan iddianamede, ihbarın F tipi örgüt tarafından gönderildiği belirlendi. Görgütün sahte ihbar mektubuyla, polislerin sindirilmeye çalışıldığı ifade edildi.

ulusalkanal.com.tr