AKP 2015'te iktidar değil!

2015’de AKP’nin tek başına iktidarının çok zor olduğunu belirten Bayrakçı, ‘Partisinden memnun olmayan partililerin sayısının her geçen gün arttığı görülüyor. Herkes yeni bir arayış içinde. Seçmen hayalindeki partiyi arıyor. Siyasette doğum sancısı var’ tespitini yaptı

AKP 2015'te iktidar değil!

2015’de AKP’nin tek başına iktidarının çok zor olduğunu belirten Bayrakçı, ‘Partisinden memnun olmayan partililerin sayısının her geçen gün arttığı görülüyor. Herkes yeni bir arayış içinde. Seçmen hayalindeki partiyi arıyor. Siyasette doğum sancısı var’ tespitini yaptı

SONAR Araştırma Şirketi Başkanı Hakan Bayrakçı 2015’de AKP’nin tek başına iktidar olmasının mümkün olmadığını söyledi. Siyasi partilerin tabanları ile bağının kopmakta olduğunu kaydeden Bayrakçı, seçmenin hayalindeki partiyi aradığını bildirdi. Bayrakçı, siyasette doğum sancısı olduğunu ifade etti.

Hakan Bayrakçı siyasette yaşanan gelişmeleri ve siyasi partilerle seçmen ilişkisini Aydınlık’a değerlendirdi. Ahmet Davutoğlu yönetimindeki AKP’nin oylarının düşeceğini vurgulayan Bayrakçı, “AKP oylarındaki düşüş sürüyor. Şu anda yüzde 42’lerde. Hatta belki biraz daha altında. AKP’deki erime devam edecek gibi görünüyor. Davutoğlu ile durumunu koruması mümkün görünmüyor. AKP yüzde 42’nin altına düştüğü anda tek başına iktidar şansını kaybediyor. Bu nedenle 2015 seçimlerinde AKP’nin tek başına iktidarı kaybedeceği çok net. AKP yüzde 42’nin altına düştüğü anda tek başına iktidar şansı yok. Yüzde 42 bile tehlikeli. AKP iktidardan gittiği anda çok daha hızlı erir. AKP’yi iktidarda olduğu için destekleyenler terk eder” dedi.

‘SEÇMEN PARTİSİNİ ARIYOR’

Şu anda partisinden memnun olmayan partililerin sayısının tahminlerden çok yüksek olduğunu belirten Bayrakçı, “Partisinden memnun olmayan partililerin sayısının her geçen gün arttığı görülüyor. ‘Partisinden memnun olmayanlar partisi en büyük parti’ durumunda. Herkes yeni bir arayış içinde. Seçmen hayalindeki partiyi arıyor. Siyasette doğum sancısı var” tespiti yaptı.

Siyasi partilerle parti tabanları arasındaki bağın giderek gevşediğini, bazı seçmenler açısından kopma noktasına geldiğini kaydeden Bayrakçı, siyasi partiler bu duruma önlem almazlarsa ciddi sıkıntılarla karşılaşacakları uyarısını yaptı. Seçmenin bugün oy verdiği partilere “mecburiyetten” oy verdiğini ifade eden Bayrakçı AKP, CHP ve MHP’deki parti-taban ilişkisi konusunda şu değerlendirmeyi yaptı:

AKP: Şu anda AKP’nin oyu yüzde 42’nin altında. AKP’ye oy verenlerin sadece yüzde 10’u dindar olduğu için AKP’ye oy veriyor. AKP’ye oy veren yüzde 30-32 muhafazakar merkez sağ. Bu yüzde 30-32’de sorun var. Bu sorun da giderek büyüyor. Mecburiyetten AKP’liler. Ama aradıkları partinin AKP olmadığının farkındalar. Bu nedenle sıkıntıdalar. Davutoğlu’nun AKP’yi bu düzeyde tutması mümkün değil.

MECBURİYETTEN OY VERİYOR

CHP: Açılım ve liberal politikalar seçmeni CHP’den uzaklaştırıyor. CHP’nin ağırlığı Batı illeri. CHP’nin buralarda güçlü olmasının nedeni Atatürk, Cumhuriyet ve laiklik konusunda hassasiyeti olan merkez sağın oyunu alması. Şu anda sıkıntısı var. İşçi Partisi’nin politikaları CHP politikası olsa CHP seçmeni partisine sarılır. Ama şu anda böyle bir durum sözkonusu görünmüyor. Eğer merkez sağda Demirel’in Doğru Yol’u veya Adalet Partisi gibi bir parti kurulursa CHP seçmen desteğinin çoğunu kaybeder. Alevilerden CHP’ye destek verenler de Atatürk, Cumhuriyet ve laiklik hassasiyeti olanlar.

CHP yönetimi yanlış yolda. Bugün Türkiye’nin ana problemi sağ sol değil. Kendini “sol” diye tanımlayanların oranı yüzde 8. Sağ-sol ayrımı ile hareket edenler ancak yüzde 8’i paylaşabilir. Bugün Türkiye’deki asıl kavga başka. CHP’ye destek veren seçmen mecburiyetten oy veriyor. Aradığını bulduğu anda terk eder.

MHP: MHP oyları da mecburiyetten. Gönül isteğiyle MHP’ye oy verenlerin sayısı çok düşük. Parti yönetimini eleştirmeyen MHP’li bulmak zor. Bahçeli’ye karşı yeni bir parti ortaya çıksa şu andaki MHP oylarının büyük bir bölümü gider. MHP politikalarından ve yönetiminden memnun olanların sayısı çok düşük.

Aydınlık