Bursa Bölgesi Organ Nakil Koordinatörleri Ödül Töreni
"2010 yılında başladığımız bu ciddi mücadelenin sonunda yaklaşık 7 yılda, Türkiye ortalamasının yarısında bile olmayan bölge, şu anda Türkiye ortalamasını 3'e katlayarak hatta Avrupa'nın birçok ülkesini geride bırakarak organ bağışında çok önemli bir başarıya imza atmıştır"
Bursa Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, il olarak organ naklinde önemli başarılara imza attıklarını belirterek "2010 yılında başladığımız bu ciddi mücadelenin sonunda yaklaşık 7 yılda, Türkiye ortalamasının yarısında bile olmayan bölge, şu anda Türkiye ortalamasını 3'e katlayarak hatta Avrupa'nın birçok ülkesini geride bırakarak organ bağışında çok önemli bir başarıya imza atmıştır." dedi.
Akan, Bursa Bölgesi Organ Nakil Koordinatörleri Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son yıllarda sağlık alanında olağanüstü başarılara imza attığını ve sağlık hizmeti sunma açısından birçok ülkeye model olabilecek konuma ulaştığını söyledi.
Sağlıkta ikinci faza geçildiğini anımsatan Akan, şöyle devam etti:
"Ülke olarak, bu ikinci faza gelmeden önce yapmamız gereken şeylerin birçoğunu halletmiş durumdayız. Özellikle hastanelerdeki yenilikler, nitelikli sağlık hizmetleri sunumundaki kapasite artışında önemli mesafeler alındı. Şimdi ikinci fazda daha çok niteliğe kurgu yapılacak, özellikle koruyucu hekimlik anlamında önemli adımların atılmasının arefesindeyiz."
Özcan, organ naklinde il ve bölge olarak ciddi bir başarıya imza attıklarını vurgulayarak şunları söyledi:
"2010 yılında başladığımız bu ciddi mücadelenin sonunda yaklaşık 7 yılda, Türkiye ortalamasının yarısında bile olmayan bölge şu anda Türkiye ortalamasını 3'e katlayarak hatta Avrupa'nın birçok ülkesini geride bırakarak organ bağışında çok önemli bir başarıya imza atmıştır. Bu vesileyle bu çalışmalarda emeği geçen yöneticilerimizden yoğun bakımda çalışan personelimize kadar, organları taşıyan arkadaşlarımızdan buna destek sağlayan diğer birimlere varıncaya kadar herkese teşekkür ediyorum."
Bölgede kadavradan nakil başarısı
Organ ve Doku Nakli Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Yavuz Selim Çınar da bölgedeki organ nakli verilerine bakıldığında sürekli bir artış görüldüğüne işaret etti.
Geçen yıl sonu itibarıyla bölgede 224 böbrek nakli yapıldığını hatırlatan Çınar, şöyle konuştu:
"Bu nakillerin neredeyse yüzde 50'den fazlasının kadavra olduğunu görüyoruz. Ülkemizde yaygın bir şekilde canlıdan nakil oranları fazla olmasına rağmen, bizim bölgemizde kadavradan nakiller çok daha fazla ve Türkiye ortalamasının neredeyse 4 katı üzerinde kadavra naklimiz var. Bölgemizde yapılan karaciğer nakillerimizde de yüzde 60'a yakınının kadavradan yapıldığını görüyoruz."
Çınar, Türkiye'de organ bağışlama oranının yüzde 25 seviyesinde olduğuna işaret ederek "Yani hayatını kaybeden 100 hastadan sadece 25'i organlarını bağışlıyor. Bursa bölgesinde bu oran yüzde 50'nin üzerinde. Bu sebeple duyarlılıklarından dolayı vatandaşlara teşekkür ediyoruz." dedi.
Yürütülen tüm çalışmalara rağmen bölge ve ülke genelinde birçok organ bekleyen hasta olduğunu aktaran Çınar, "Bölgemizde 210 karaciğer, bin 162 böbrek ve 35 kornea nakli bekleyen hastamız var. Ülkemize baktığımızda 2 bin 190 karaciğer, 21 binin üzerinde böbrek, 758 kalp, 2 bin 600 kornea bekleyen hastamız var." dedi.
Konuşmaların ardından, organ bağışında elde edilen Türkiye birinciliği ve uluslararası başarı nedeniyle bölgede emeği geçen sağlık çalışanlarına ödülleri takdim edildi.