Cenevre öncesinde PYD gerilimi

Cenevre'deki Suriye barış görüşmeleri yarın başlıyor. Birleşmiş Milletler'in arabuluculuğunda Suriye hükümeti ile muhalefet temsilcileri arasında yapılacak görüşmeler öncesinde PYD gerilimi yaşandı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Gatilov, PYD'nin Cenevre'ye davet edilmemesini eleştirdi. Türkiye ise bunun kesinlikle kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Cenevre öncesinde PYD gerilimi

Terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD yarın başlayacak Cenevre görüşmelerine yine çağrılmadı. Bu gelişme üzerine Rusya Cenevre'ye Suriye Kürtlerinin katılması gerektiğini savundu. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Gatilov, "Suriye görüşmelerinde muhaliflerin tüm kesimlerine eşit temsilcilik hakkı verilmeli" dedi.

Türkiye sınır hattında Suriye topraklarının bir bölümünü işgal eden terör örgütü PYD, katılmadıkları toplantıdan çıkacak kararın geçersiz savundu.

Türkiye ve Suriye muhaliferinin PYD’nin Cenevre konferansına katılma girişimine karşı yoğun bir diplomasi yürüttüğü öğrenildi.

Daha önceki Cenevre görüşmelerine PYD temsilcilerinin katılacağı yönündeki haberler kriz yaratmış, Türkiye, PYD’nin katılması halinde görüşmelerden çekileceğini ve toplantıyı boykot edeceğini özel kanallardan BM’ye iletmişti.

Cenevre'de görüşecek olan Suriye hükümeti heyetine Beşar Caferi, muhalefeti heyetine ise Nasr al Hariri başkanlık ediyor.

Muhalefet heyeti dün Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bir araya geldi. Heyetin Cenevre öncesinde yaptığı açıklamada müzakerelerin gündeminin siyasi geçiş olması gerektiği bildirildi.

ulusalkanal.com.tr

türkiye suriye pyd Cenevre