Meclis başkanını seçmek için kaç oy gerekli?

Meclis, başkanlık seçimi için bugün yeniden açılıyor. Adaylar ve partiler, seçimin sonucunu belirleyecek son tura odaklandı ve olası ittifaklar konusunda rakip partilerin nabzını yokladı.

Meclis başkanını seçmek için kaç oy gerekli?

Milletvekilleri, Meclis’e 2 yıl boyunca başkanlık yapacak ismi seçmek için bugün sandık başına gidiyor. Adaylardan hiçbirinin, ilk iki turda seçilmek için gerekli oyu alamayacağına kesin gözle bakılırken, partiler de yarın yapılacak son iki tur için strateji beliremeye çalışıyor. Yarış, son turda en çok oyu alan iki aday arasında geçeceğinden, partiler de bu turda ittifak işaretlerini hem muhataplarına hem de kamuoyuna vermiş olacak.

SEÇİM NASIL YAPILACAK?

Anayasa’nın 94’üncü maddesinde düzenlenen Meclis Başkanlığı seçimine ilişkin esaslara göre, Meclis başkanının seçilebilmesi için bugün gerçekleştirilecek ilk iki oylamada üye tamsayısının üçte ikisinin yani 367 milletvekilinin oyunu alması gerekiyor. Bu koşul sağlanamadığı takdirde yarın üçüncü ve dördüncü tur oylamalar yapılacak. Üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 276 sayısı aranacak. Adaylardan herhangi biri üçüncü oylamada salt çoğunluğun oyunu alamazsa, bu oylamada en çok oyalan iki aday için aynı gün dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en çok oy alan üye Meclis Başkanı seçilmiş olacak.

4 DAKİKAYA KARŞI 20 DAKİKA

Son tura kalma ve başkan seçilme hesapları yapan adaylardan HDP’li Dengir Mir Mehmet Fırat ve MHP’li Ekmeleddin İhsanoğlu, çıktıkları destek turu kapsamında dün CHP ve AKP genel merkezlerini ziyaret etti. MHP’nin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun AKP ziyareti, AKP adayı İsmet Yılmaz’ın MHP’ye yaptığı ziyarete kıyasla çok uzun sürdü.

Bahçeli, AKP’nin adayı Yılmaz’la 4 dakikalık görüşme yaparken Davutoğlu, MHP’nin Meclis Başkan Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ile 20 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme sonrası bir açıklama yapan İhsanoğlu, Meclis başkanlığı seçimlerinde herkesin vicdanına göre karar vereceğinden emin olduğunu söyledi.

Ekmeleddin İhsanoğlu, kendisini geçen yıl MHP’li birlikte cumhurbaşkanı adayı olarak gösteren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğu’nu da ziyaret etti. Kılıçdaroğlu ve İhsanoğlu birbirlerini kucaklaşarak selamladılar.

CHP Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç ve Tekin Bingöl’ün de hazır bulunduğu görüşme sonrası açıklama yapan İhsanoğlu “Kendisiyle görüşmekten her zaman mutluluk duydum” dedi.

İSTİKLAL MARŞI’NI OKUYACAK MISINIZ?

Davutoğlu, eski AKP’li yeni HDP’li TBMM başkanı adayı Dengir Mir Mehmet Fırat’ı da kabul etti. Görüşme sonrasında kısa bir açıklama yapan Fırat “Faydalı bir görüşme olduğu kanısındayım” diye konuştu. MHP cephesinden HDP’ye yönelen sert eleştirilere de değinen Fırat, “Hazmedecekleri kanısındayım. Şunu bilsinler ki HDP’ye oy verip yüzde 13 ile Meclis’e gönderen halkın oyu, MHP’ye oy veren vatandaşın oyuyla eşittir” dedi.

HDP’nin TBMM başkanı adayı Fırat, ‘’seçilirseniz İstiklal Marşı’nı söyleyecek misiniz?’’ sorusu üzerine ilginç bir cevap verdi.

'EZBERİMDE DEĞİL'

Fırat “İstiklal Marşı ezberimde değil. 12 Eylül zindanlarından geçenler tamamını ezberlemek zorundaydı tabii İstiklal Marşı’nı sopa ile özdeşleştirmenin tezahürünü görüyoruz. Benim hiçbir arkadaşımın İstiklal Marşı ve bayrak ile bir sorunu yok, içeriği ile ilgili söylemler olabilir.

İstiklal Marşı o günkü şartlar içinde nasıl yazılmış ona bakmak gerek. Mühim olan ona karşı saygı duruşunda bulunmaktır.

Mutlaka söylenecek derseniz o zaman 12 Eylül zindanlarını hatırlatmış olursunuz” dedi.

Aydınlık

Türkiye Büyük Millet Meclisi adaylar başkanını seçiyor