İsrail’de yeni kriz

İsrail’de hükümet kurma krizine şimdi de Meclis Başkanı krizi eklendi. Başbakan Netenyahu’nun partisinde milletvekili olan İsrail Meclis Başkanı Edelstein görevinden istifa etti. Bu istifa ile Netanyahu’nun parlamentodaki hâkimiyeti yitirdiği değerlendiriliyor.

İsrail’de yeni kriz

İsrail’deki hükümet kurma krizi devam ediyor. Koronavirüs salgınının, ulusal birlik umutlarını yeşerttiği günlerde İsrail Meclis Başkanı Yuli-Yoel Edelstein da istifa etti.

Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud milletvekili olan Edelstein, Yüksek Mahkemenin yeni Meclis Başkanının seçilmesi için gerekli oylamanın yapılması kararının ardından görevi bıraktığını açıkladı. Bu istifa son seçimde istediği sonucu alamayan Başbakan Netanyahu için Meclis'te kontrolü kaybetmesi anlamına geliyor.

7 yıldır sürdürdüğü görevinden ayrılan Edelstein, İsrail tarihine istifa eden ilk Meclis Başkanı olarak geçti. Yeni Meclis Başkanını seçmek için gerekli oylamanın ne zaman yapılacağı açıklanmadı.

İsrail'de 2 Mart'ta yapılan seçimlerde Netanyahu'nun partisi Likud yarışı önde tamamlasa da, sağ partiler koalisyon hükümetini kuracak sandalyeye ulaşamamıştı. Netanyahu karşıtı blok, 120 sandalyeli meclise 62 milletvekili gönderirken, Likud'un başını çektiği sağ blok 58'de kalmıştı.

Mavi-Beyaz İttifakı'nın başını çektiği muhalif blok, Edelstein'in yerine yeni Meclis Başkanının seçilmesi için oylama yapılmasını önermişti. Mavi-Beyaz İttifakı oylama için Yüksek Mahkemeye başvurmuştu.

ulusal.com.tr

israil