Türkiye'den ABD'ye Akdeniz balyozu

Tansiyonun yüksek olduğu Doğu Akdeniz, hem güvenlik hem de enerji açısından Türkiye için hayati önemde. Türkiye, Doğu Akdeniz'deki egemenlik mücadelesi için kapsamlı bir deniz üssü kurulmasını gündemine aldı. Bu konuda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Dışişleri Bakanlığı'na bir teklif sundu.

Akdeniz'de riskler giderek artıyor. Başta Amerika olmak üzere İngiltere ve Fransa bölgedeki askeri varlığını arttırıyor. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin tek taraflı yetki sahası ilan ederek Türkiye'nin ekonomik kaynaklarına göz dikiyor. Hem güvenlik hem de enerji kaynaklarını kullanım bakımından Türkiye dar bir çembere hapsedilmek isteniyor. İşte bu gidişatı durdurmak için Ankara kritik bir adım atmaya hazırlanıyor...

Dikkatlerini Doğu Akdeniz'e veren Türkiye, kapsamlı bir deniz üssü için çalışmalar yapıyor. Yeni Şafak gazetesinin haberine göre bu kapsamda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı da Dışişleri Bakanlığı'na bir öneri sundu. Deniz Kuvvetleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde acil bir deniz üssü kurulması gerektiği bilgisini Dışişlerine iletti.

İlk kez 2009 yılında resmi olarak gündeme taşınan bu öneri 9 yıl sonra yeniden gündeme egeldi. Eğer karar alınırsa, İngiliz'leri Rum yönetiminde kurduğu gibi Türkiye de Kuzey'de egemen bir deniz üssü kuracak. Bu hamlenin Türkiye'nin güney savunması için hayati önem taşıdığı belirtiliyor.

Kurulacak deniz üssüyle Doğu Akdeniz'de yaşanabilecek herhangi bir olaya karşı Türkiye'nin reaksiyon süresinin kısaltılması amaçlanıyor.

Sadece deniz üssü değil. Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde hava üssü de bulunmuyor. Bu eksikliğin giderilmesi için de daha önce kullanılan Geçitkale hava üssünün yapılandırılması gündemde.

Emekli Tümamiral Soner Polat'a göre, Türkiye'nin böyle bir adım atması hak ve zorunluluk. Ayrıca Türkiye'ye hem güvenlik hem de enerji anlamında bazı kazanımlar da sağlayacak.

Böyle bir üs Türk Deniz Kuvvetlerinin Doğu Akdeniz’deki harekât etkinliğini de arttırarak donanmamızı bu denizdeki enerji denkleminin bir parçası haline getirecektir. Donanmamız olası bir kriz ve çatşma durumunda avantajlı bir konum elde edecektir. Donanmamız ayrıca Türkiye ve KKTC’nin Mavi Vatanı’na tecavüz etmek isteyenleri caydıracak bir konuşlanma içinde olacaktır. Böyle bir gelişme Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki başta Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) olmak üzere hak ve menfaatlerinin korunması için de durum üstünlüğü yaratmaktadır. Her şeyden önemlisi, böyle bir üssün tesis edilmesi Türkiye’nin KKTC’yi koruma ve kollama kararlılığının emsalsiz bir göstergesi olacaktır. Ayrıca, KKTC’de teslimiyetçi çizgide müzakereleri sürdürmek isteyenlere de ciddi bir mesaj verilecektir. Türk Deniz Kuvvetlerinin teklifi makul, mantklı ve gerçekçidir. Umarım, Dışişleri Bakanlığı’nın koridorlarında bu teklif kaybolmaz!

ulusal.com.tr

abd türkiye doğu akdeniz deniz kuvvetleri akdeniz