Trump YPG-PKK kontrolündeki bölgelere ayrılan yardımı dondurdu

Washington, Suriye'deki PKK/PYD kontrolündeki bölgelere ayrılan yardımı dondurdu. Diğer yandan Amerika'nın, Menbiç'e askeri yığınağı ise devam ediyor

Trump YPG-PKK kontrolündeki bölgelere ayrılan yardımı dondurdu

ABD, terör örgütü PKK/PYD'nin kontrol ettiği alanların yeniden inşası için ayrılan 200 milyon dolarlık yardımı dondurma kararı aldı.

Amerikan Başkanı Donald Trump'ın, talimatı Dışişleri Bakanlığına verdiği bildirildi.

Wall Street Journal gazetesine konuşan Amerikalı yetkililer, söz konusu talimatın "Askerlerin Suriye'den çekileceğine ilişkin çıkışına paralel olarak" verildiğini belirtti.

Talimatın dün Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü John Kelly tarafından Dışişlerine vekalet eden John Sullivan'a iletildiği bilgisi paylaşıldı.

200 milyon dolarlık ek fon sözü eski Dışişleri Bakanı Rex Tillerson tarafından verilmişti.

Trump, Ohio eyaletinde düzenlenen mitingde, "Suriye'den çok yakında çıkacağız." ifadelerini kullanmıştı. Tartışmalara neden olan bu açıklama üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı, "Bu plandan haberlerinin olmadığını" söylemişti. Pentagon ise konuyla ilgili soruları Beyaz Saray'a yönlendirmiş ve Başkan Trump'ın sözlerinden tam olarak neyi kastettiğini bilmediklerini ifade etmişti.

Öte yandan Amerika tüm bu açıklama ve kararlara rağmen Menbiç'e yığınak yapıyor. Suriye'nin kuzeyindeki Menbiç'te "özel operasyonlar birliği" bu hafta genişletildi.

Ordu sözcüsü ve koalisyonun halkla ilişkiler direktörü Albay Thomas Veale, Amerika'nın Sesi'ne gönderdiği açıklamada, "Koalisyon güçleri, Menbiç Askeri Konseyi ile resmi ilişkileri üzerinden, operasyonlar için ortak bir işbirliği mekanizması oluşturuyor" dedi.

ABD'li askeri sözcü Veale bölgede "özel operasyondan" kaç askerin konuşlandırıldığını açıklamadı. Sadece tehditi bertaraf edecek seviyede koruma gücü sağlandığını belirttti.

Amerikan güçlerinin Menbiç'in kuzeybatısındaki Sayur Çayı vadisi boyunca yerleştiği öğrenildi. Bu nokta Türkiye sınırına çok yakın bir bölge.

Bu arada Amerika dün Menbiç'te uzun zaman sonra ilk kez zaiyat vermişti. Amerikan ordusundan yapılan açıklamaya göre iki koalisyon askeri ölmüş, 5 asker de yaralanmıştı.

El Yapımı Patlayıcı'nın inflak etmesi sonucu ölen iki askerin uyrukları da belli oldu. Askerlerden birinin İngiliz diğerinin ise Amerikalı olduğu öğrenildi.

ulusal.com.tr

pkk YPG trump